Полиција крчи пут до фотеља у Градишци

М. В.
Полиција крчи пут до фотеља у Градишци

Градишка - Основни суд у Градишци наложио је смијењеном предсједнику Скупштине општине Радиславу Дончићу да до 15. јула преда дужност новоизабраном шефу парламента Урошу Граховцу.

У судском рјешењу је наведено да ће, уколико Дончић не преда дужност Граховцу, услиједити примопредаја уз асистенцију судске полиције и да ће бити кажњени они који је буду ометали. Суд је издао ово рјешење након што је одбио приговоре Дончића и општине Градишка на претходно рјешење којим је такође наложена примопредаја дужности.

Рјешење према којем је смјена скупштинског руководства обављена у складу са законом и да треба бити обављена примопредаја донио је раније и Окружни суд у Бањалуци, али се Дончић и о њега оглушио. Министарство управе и локалне самоуправе РС послало је градишком Основном суду захтјев за извршење рјешења, што је и учињено.

Дончић је истакао да не може рећи да ли ће доћи до примопредаје, јер о томе одлучује његов правни савјетник.

Граховац је казао да неко треба да сноси одговорност због блокаде локалног парламента.

- Надам се да је напокон стављена тачка на ову агонију и да ће бити испоштоване одлуке суда како бисмо деблокирали развој општине - рекао је Граховац.

Нова скупштинска већина смијенила је 23. фебруара руководство парламента, начелнике општинских одјељења и директоре установа чији је оснивач општина и њихове управне одборе. Нову већину формирали су СНСД, ДНС, Народна странка "Радом за бољитак" и самостални одборници који су иступили из СДС-а, док је блок предвођен СДС-ом и ПДП-ом прешао у опозицију. Примопредаја није обављена јер разријешени функционери сматрају да су смијењени незаконито, а блокада парламента је настављена и након што су судови утврдили да су смјене законите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана