Полиција Брчко дистрикта води осам истрага у вези са трговином људима

Срна
Foto: Срна

БРЧКО- Полиција Брчко дистрикта од почетка године до данас отворила је једну истрагу за кривично дјело трговина људима и седам истрага за кривична дјела која су у вези са трговином људима, рекла је портпарол Полиције Џевида Хукичевић.

Хукичевићева је напоменула да је током 2021. године полиција водила истрагу у три случаја трговине људима гдје је ријеч о искориштавању ради просјачења, гдје је обухваћено шест малољетних жртава, а за које је изречена једна правоснажна пресуда од пет година и два мјесеца затвора.

"Истраге су вођене под надзором Тужилаштва Брчко дистрикта", рекла је Хукичевићева новинарима.

Она је напоменула да је Међународна организација за миграције у БиХ, у сарадњи са Министарством безбједности у Савјету министара, успоставила апликацију "Процјена рањивости" на "гугл плеју", а која је направљена како би грађани могли процијенити да ли је нека особа жртва трговине људима.

Из Полиције Брчко дистрикта позвали су грађане да уступе полицији било какве информације уколико их имају.

Члан Координационог тијела за борбу против трговине људима Харун Шабановић рекао је да је у току израда брошуре о трговини људима у сегменту радне експлоатације, те да ће брошура, чију је израду подржао Савјет Европе, бити доступна грађанима након коначног усвајања.

Полиција Брчко дистрикта данас је на Тргу младих у Брчком, у сарадњи са Координационим тијелом за борбу против трговине људима, организовала акцију подјеле летака информативног карактера, а поводом 30. јула - Свјетског дана борбе против трговине људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана