Полицајка Звездана Алендаревић из Приједора: Жеља да помогне свима одвела је и до Судана ФОТО

Анадолија
Foto: Анадолија

ПРИЈЕДОР - Приједорчанка Звездана Алендаревић је од малих ногу знала да жели постати полицајка.

Након завршене гимназије, уписала је Високу школу унутрашњих послова и жеља јој се остварила. Непуних 14 година у полицијским редовима даје максимум у послу, који није нимало лаган и једноставан. Недавно је била и чланица Мировне мисије у Судану, а њена храброст и жеља да помогне свим људима била је видљива на сваком кораку.

Звездана је портпарол Полицијске управе Приједор и истиче да полицијски посао, било да се ради о службенику, портпаролу или инспектору, носи одређену тежину и изазове.

- Засновала сам радни однос у полицији 2006. године као приправник, а након тога сам распоређена на мјесто полицијског инспектора за општи криминалитет. Потом сам радила као инспектор за привредни криминалитет, а онда сам дошла на мјесто портпарола, што и тренутно радим - каже Звездана.

Наводи да је у почетку било и стресних ситуација, јер мушке колеге понекад не вјерују да жене могу бити једнако добре у овом послу, којег многи и данас посматрају "мушким послом". 

- Било је и питања "шта ћеш у полицији, знаш ли да је то тежак посао, знаш ли да мораш радити ноћне смјене, мораћеш радити на пунктовима, знаш ли да ћеш морати устајати у току ноћи и радити увиђај..." Било је таквих питања. Али, за непуних 14 година сам успјела савладати све те изазове и мислим да је данас тај дио приче превазиђен. Данас више нико не поставља таква питања, јер су се жене у полицији "избориле'"за своје мјесто, раде раме уз раме са мушким колегама. Поготово су се исказале радећи на кривичним дјелима породичног насиља, сексуалног и полног насиља - с поносом истиче Звездана и додаје да је радује чињеница да је све више жена у полицији.

Мировна мисија  као посебан изазов 

Звездана је имала жељу да оде у мировну мисију. Први пут је попунила упитник за учешће 2014. године, а годину касније прошла тестирања, од знања енглеског језика, до рада на рачунару.

Потом је у Бутмиру 2016. године прошла обавезну обуку, а потом је и конкурисала за мисију у Јужном Судану, гдје је распоређена у фебруару 2018. године. У Судану је провела пуне двије године.

- Било је изазова, било је тешких тренутака, било је и оних лијепих и занимљивих. Могу рећи да је то једно непроцјењиво искуство. Зашто сам се одлучила за то? Хумана страна сваког људског бића, а свакако и полицијског службеника је да помажемо народу. То је основни мотив, јер сам знала да је то једно послијератно подручје, у постконфликтном периоду, гдје народ треба помоћ УН-а. Наравно, била је ту и жеља за новим искуствима. Жеља да видим како функционише једна мировна мисија у свијету - каже Звездана.

Појашњава да им је задатак био да буду полицијски савјетници.

- Покушали смо кроз сарадњу са локалним субјектима и полицијом да остваримо међусобно повјерење између припадника УН-а и локалног становништва и избјеглица које су требале нашу помоћ. Посебно је значајн рад био са женама са дјецом, које су биле жртве насиља, и кад се нађете у земљи у којој се необразованост и сиромаштво мјере великим бројкама, онда помислите да је то борба без циља, међутим, налазили смо трачак наде, настављали, трудили се и на крају смо остварили заиста успјешну сарадњу и направили значајан помак када је у питању заштита људских права - истиче Звездана.

У полицијском послу је понекад у неким ситуацијама осјећала и страх, али жеља да свој посао одради професионално је увијек побјеђивала. С поносом, каже, носи униформу МУП-а РС, а због часног и одговорног рада, многима је постала узор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана