Покривена кућа ратном војном инвалиду из Српца: Из магацина у топли дом

Дејан Јовичић
Покривена кућа ратном војном инвалиду из Српца: Из магацина у топли дом

СРБАЦ - Нова кућа за демобилисаног борца Зорана Црномарковића из Разбоја Љевчанског код Српца стављена је под кров чиме су створени услови да овај ратни војни инвалид шесте категорије хладне дане проводи у топлијим просторијама.

Изградњу куће финансирао је Фонд солидарности Борачке организације Србац који је обезбиједио грађевински материјал у вриједности од 4.000 КМ, а општина Србац му је додијелила плац.

Зоран је до сада живио у неусловној просторији магацина некадашњег трговинског предузећа “Посавина”, а уз то је нарушеног здравља јер је на озренско-возућком ратишту 1995. године задобио тежак прелом ноге и трајни инвалидитет.

- Било је тешко свих ових година јер немам сталне приходе и нисам могао ни сањати да ћу једног дана живјети у бољим условима. Савјет мјесне заједнице ангажовао се код општине да добијем земљиште за мању кућу од тридесетак квадрата што је сасвим довољно за моје потребе. Дирнуло ме колико људи се укључило у акцију и хвала им свима од срца - рекао је Зоран.

Акцију је водио члан Скупштине борачке организације Јордан Куваља, који је анимирао велики број мјештана и донатора да помогну њиховом суграђанину.

- Почетна средства стигла су од Фонда солидарности али су се одазвали и разни донатори из Холандије и Аустрије који ће помоћи унутрашње опремање, тако да за који дан крећемо са адаптацијом купатила и других просторија. Посебно захваљујем мајсторима из села који су без икакве накнаде градили кућу - рекао је Куваља, који је и одборник у Скупштини општине Србац.  Међу већим донаторима било је и грађевинско предузеће “Хидрокоп” из Бањалуке, чији власник Радослав Бабић води поријекло из Разбоја Љевчанског, и које је обезбиједило потребне количине шљунка, пијеска и бетона.

Предсједник Борачке организације Србац Горан Плотан каже да је ово друга кућа чију изградњу је финансирао Фонд солидарности ове године, након што је боље стамбене услове добио и демобилисани борац Славко Рудник из Горњих Срђевића.

- Помогли смо још шесторици бораца у виду грађевинског, електро и водо материјала за реновирање и доградњу кућа, а укупна вриједност материјала у ових осам акција износи 14.695 КМ. Испунили смо план за ову годину а сљедеће планирамо изградњу још три куће и пружање помоћи за 11 чланова Борачке организације у адаптацији и опремању постојећих стамбених јединица - истакао је Плотан.

Он је позвао сва правна и физичка лица из Српца да у складу са могућностима помогну рад Фонда солидарности уплатом средстава на жиро рачун број: 567-353-27000041-19 који је отворен код Сбербанк а.д. Бањалука.

Мјештанин донирао 500 КМ

Канцеларију Борачке организације у Српцу недавно је посјетио мјештанин Остоја Сувајац из Влакнице који је 31 годину провео на привременом раду у Швајцарској. Он је путем медија сазнао за Фонд солидарности и одлучио да пружи свој допринос донацијом од 500 КМ. Остоја је и раније помагао на сличан начин финансирајући реконструкцију спомен-обиљежја у Влакници, а донирао је средства и за изградњу и уређење мјесног храма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана