Покрајинска влада Војводине даје око 50.000 КМ за манастир Рмањ: Обнова светиње гарант останка Срба

Милијана Латиновић
Покрајинска влада Војводине даје око 50.000 КМ за манастир Рмањ: Обнова светиње гарант останка Срба

НОВИ САД, БАЊАЛУКА - Покрајинска влада Војводине, путем Фонда за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, издвојила је три милиона динара (око 50.000 КМ) за манастир Рмањ у Мартин Броду, што ће према ријечима епископа бихаћко-петровачког и рмањског Сергија допринијети опстанку светиње и останку српског народа на том простору.

Уговор о донацији Аутономне покрајине Војводине светињи која се налази на тромеђи БиХ, Далмације и Лике, а припада Епархији бихаћко-петровачкој потписан је данас Новом Саду. Уговор су, уз присуство предсједника Покрајинске владе Игора Мировића, потписали епископ Сергије и директор Фонда Душко Ћутило.

Донирани новац је намијењен за изградњу и уређење пирга Катарине Бранковић.

- Сагледали смо потребе цркве, али и народа у епархији и определили се за помоћ манастиру Рмањ, да тиме допринесемо обнови светиње, али и опстанку народа који живи на тој територији. У континуитету помажемо обнову манастира и цркава у региону и то чинимо из срца са вером и потребом да обновимо светиње и на тај начин охрабримо наш народ и да покажемо право срце Војводине - рекао је Мировић.

Манастир, подигнут у 15. вијеку, смјештен је између живописних ријека Уне и Унац. Посвећен је светом Николају Мирликијском Чудотворцу, а сматра се задужбином Катарине Бранковић, ћерке деспота Ђурђа Бранковића.

Рмањ је цијели вијек био духовни и административни центар српске цркве у Босни и сједиште дабробосанских митрополита. Један од најзначајнијих митрополита био је Теодор, који је за вријеме патријарха Пајсија понио титулу егзарха цијеле Далмације. Он је 1615. године из Рмња основао прву српску богословску школу - богословију у манастиру Крки.

Епископ Сергије је захвалио на помоћи и истакао да ће бити обновљен дио посвећен ктитору манастира, Катарини Бранковић.

- Помоћ манастиру Рмањ допринијеће опстанку манастира и останку народа. Манастир је у 16. вијеку био и сједиште митрополије Дабробосанске, тако да има и велику историјску вриједност - казао је епископ Сергије.

Подршка Србима у региону на листи је приоритета војвођанског Фонда, који је током ове године средствима Покрајинске владе реализовао низ програма и пројеката у циљу стварања бољих услова.

- Више пута смо посетили општине у ФБиХ, разговарали са представницима локалних власти, удружења, са повратницима и помоћ манастиру Рмањ је само један у низу пројеката којим желимо пружити подршку нашем народу који тамо живи. Желимо послати поруку да смо ту, да на нас могу рачунати и да ћемо увек, у складу са могућностима бити њихова подршка - рекао је за "Глас Српске" Ћутило.

Нагласио је да до краја године планирају још неколико донација организацијама и институцијама у Српској и ФБиХ, док ће у идућој години са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције организовати конкретне програме у циљу економског оснаживања Срба у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана