Покољ у Гаравицама код Бихаћа деценијама системски скриван

Свјетлана Шурлан
Покољ у Гаравицама код Бихаћа деценијама системски скриван

Бихаћ - Служењем парастоса и поменом на српском, хебрејском и ромском језику у Гаравицама код Бихаћа јуче су обиљежене 74 године од страдања више од 14.000 Срба, Јевреја и Рома бихаћког краја, које су 1941. године побиле усташе.

У оквиру помена, који је организовало Завичајно удружење Бишћана "Уна" и којем је присуствовао велики број грађана, одржан је историјски час, положено цвијеће и прислужене свијеће.

- Овакав злочин не смије бити заборављен, јер Гаравице никада никоме не треба да се догоде. Тај злочин је почињен средином 1941. године и траје до данас кроз прогон оних који су преживјели, заташкавање истине о звјерским убијањима и скривање имена злочинаца - истакао је предсједник Удружења "Уна" Бошко Стојисављевић.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић рекао је да ће Влада у идућем периоду посветити много више пажње оваквим мјестима да би историју спознале генерације које долазе.

- Гаравице, као и остала стратишта, не смијемо препустити забораву, иначе ће она да нам се понове - поручио је Милуновић.

Нагласио је да је над Србима у Другом свјетском рату почињен геноцид, али он као такав никад није дефинисан.

- У социјалистичкој Југославији је био прикриван с наводним циљем помирења народа, чиме су изједначени злочинци и жртве. Тек одскоро је наша шира јавност упозната о страдању у Гаравицама, захваљујући групи ентузијаста који покушавају да га отму од заборава - рекао је Милуновић.

Покољ на Гаравицама догодио се од 28. јула до 4. августа 1941. године, када је убијено око 10.000 цивила - Срба, Јевреја и Рома. Према британским изворима, на Гаравицама је за три мјесеца 1941. године убијено 14.500 цивила, што ово мјесто чини једним од највећих стратишта српског народа послије јасеновачких и логора Госпић-Јадовно.

Пребиловци

Патријарх српски Иринеј освештао је у суботу Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима код Чапљине.

Храм је саграђен на мјесту спомен-костурнице, у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба, које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. Патријарх је испред храма дочекао литију са остацима моштију светих пребиловачких новомученика и поручио да нико као српски народ није поднио толику жртву у посљедњих 100 година.

- Пребиловци су свједочанство тријумфа живота над смрћу и мјесто које свједочи да слава увијек припада мученицима, а никада џелатима - рекао је предсједник РС Милорад Додик.

Помену су присуствовали многобројни представници политичког и јавног живота у БиХ, делегација из Ватикана и бројне друге званице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана