Поход у село светог Василија

Р. Ми. - Р. Ђ.
Поход у село светог Василија

Требиње - Велики број вјерника похрлио је јуче у Мркоњиће код Требиња - родно село светог Василија гдје је служена света литургија и одржано народно саборовање.

Празник Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца окупио је ходочаснике из Херцеговине, али и из других крајева. Игуман манастира Завала Василије рекао је да светитељево тијело у манастиру Острог објављује чуда свједочећи да је светитељ жив и послије смрти. Предсједник Црквеног одбора села Мркоњићи Раде Бошковић позвао је људе добре воље да помогну да буде уређено родно мјесто великог светитеља. Требињац Илија Мастиловић каже да је ово велики празник за Херцеговину и све Србе без обзира на то гдје се налазили. Соња Богићевић у Мркоњиће је дошла из Крагујевца и истиче да је први пут овдје, док Данка Спаић из Херцег Новог сваке године долази са породицом и каже да увијек изнова осјети нову снагу духа.

Служењем свете архијерејске литургије коју је предводио владика захумско-херцеговачки Григорије и славским обредом у цркви Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског крсну славу је јуче прославио Богословски факултет у Фочи. Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекао је да би нова зграда факултета Богословије требало да буде завршена до почетка нове академске године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана