"Поход на Пјеновац" успјешан упркос епидемији

Срна
"Поход на Пјеновац" успјешан упркос епидемији

ВЛАСЕНИЦА - У традиционалној манифестацији "Поход на Пјеновац" данас је учествовало око 250 планинара из Републике Српске и региона.

Предсједник Планинарско-еколошког друштва "Ацер" Драган Илић рекао је Срни да је задовољан како је манифестација протекла, упркос посебној организацији и ограниченом броју планинара због епидемиолошке ситуације.

"Ми због тренутне ситуације нисмо позивали планинаре, али, ето, окупили су се спонтано, из 15 градова, Мали Зворник, Пале, Лозница, Милићи, да се традиција дуга пола вијека не би прекинула", истакао је Илић.

Он је нагласио да је најмлађи планинар који је прошетао прелијепим предјелима Јавор планине имао шест, а најстарији 70 година.

"Сви смо једнако уживали у природним љепотама, иако је био велики снијег, сметови, поштујући епидемиолошке мјере, успјешно смо савладали и овај задатак", рекао је Илић.

Власенички планинар Милена Павловић, позната по освајању Мон Блана, рекла је Срни да традицију не треба прекидати без обзира на сва дешавања.

"Били смо почаствовани јер су нам се у обиљежавању и ове године придружили пријатељи из више планинарских друштава који су се сами организовали, у сопственој режији, а то је знак великог професионализма и љубави према планинарењу", истакла је Павловићева, која се планинарством бави од 2015. године, од 2019. је члан и Планинарско-смучарског друштва "Љуктен" из Трстеника, а бави се и параглајдингом.

Планинари су данас прошетали стазом дугом 16,5 километара, од Пећине преко Дебелог Брда и Игришта, до села која гравитирају ка Пјеновцу, Поткозловаче и Мркова.

"Поход на Пјеновац" традиционално се организује од 1972. године првог викенда у фебруару.

Прошле године на стази је било око 850 планинара и рекреативаца из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Македоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана