Поход Мика Савић Пири никад масовнији

Срна
Поход Мика Савић Пири никад масовнији

Фоча - Око 160 планинара из више општина Српске учествовало је данас у Фочи на 21. Меморијалном походу "Мика Савић Пири", који је организовало домаће Планинарско друштво /ПД/ "Зеленгора", чији је Савић био истакнути члан.

Стазу дугу 16 километара, од планинског превоја Бакић, преко узвишења Слабић, до планинарског дома Забрана изнад Фоче, по сунчаном времену, учесници су препјешачили за нешто више од шест часова, а група од 50 планинара која се пела и на Плијеш, на 1.717 метара изнад мора, ходала је неколико сати дуже.


Предсједник ПД "Зеленгора" Карло Шимовић каже да је вријеме било идеално и да су смјеном сњежних и прољећних услова посебно били одушевљени учесници који су први пут прошли стазу Мике Савића.

"Ово је досад најмасовнији поход. Вријеме је било идеално, па се са Плијеша пружао прелијеп поглед на Дурмитор, Маглић, Зеленгору, а видио се чак и Прењ", каже Шимовић.

Поход ни ове године није пропустио прекаљени Фочански планинар Миладин Старовић, који планинари већ 50 година.

Он истиче да је легендарни Мика Савић Пири деценијама био један од најактивњих чланова ПД "Зеленгора" и да је од Проклетија до Триглава обишао све врхове бивше Југославије, не пропуштајући ниједну акцију.

Присјећа се да је са Пиријем, за којег каже да је био неустрашив и неуморан у пружању помоћи и спасавању живота, службовао у Горској служби спасавања /ГСС/, те да су њих двојица били дио шесточлане екипе фочанског ГСС-а, који је као обезбјеђење учествовао на Зимским олимпијским играма у Сарајеву 1984. године.

Старовић наводи да је Савић добио надимак Пири јер никоме није препуштао спремање планинарских специјалитета и друге послове око ватре, коју је знао да потпали без шибице и упаљача.

"Радио је као шумски техничар, а ова стаза му је била један од рејона за које је био задужен и које је често обилазио, па смо након његове смрти установили ову акцију као сјећање на великог планинара и великог човјека", рекао је Старовић, који је и ове године био задужен за спремање планинарског пасуља.

У акцији су учествовали планинари из Фоче, Власенице, Рогатице, Пала, Источног Сарајева и Трнова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана