Поход “Јеринином стазом страсти”

Срна
Поход “Јеринином стазом страсти”

ЗВОРНИК - Чланови Планинарског удружења “Абонос” из Бањалуке заједно са домаћинима из Планинарско-еколошког удружења “Корак” из Зворника, укупно њих око 70, данас су походили “Јеринином стазом страсти”, од Зворничке капије до врха средњовјековне тврђаве Ђурђев град.

Члан Управног одбора Планинарско-еколошког удружења “Корак” из Зворника Зоран Смиљанић рекао је новинарима да су зворнички планинари домаћини једном од највећих планинарских удружења у Републици Српској са којима су прошли “Јеринином стазом страст” која је кратка, али веома захтјевна.

“Ову стазу, у договору са Градском управом, одржавамо и сређујемо тако да је отворена за планинарење”, рекао је Сиљанићи и додао још доста радити на безбједности стазе ради сигурности планинара који воле изазове.

Смиљанић је најавио да ће ове године на “Јерининој стази страсти” бити постављене сајле, урађене ограде са рукохватима, као и један заштитни дио стазе.

Истичући да је на овом путовању крајњи циљ бањалучких планинара планина Тара, Смиљанић је рекао да су планинари “Абоноса” изразили жељу да посјете зворничку тврђаву Ђурђев град, управо пењући се најзахтјевнијом стазом.

Смиљанић је рекао да “Јеринина стаза страсти” није дуга, али је захтјевна и адреналинска, јер треба савладати успон са полазне тачке која се налази на 140 метара надморске висине, па све до 420 метара надморске висина на којој је Ђурђев град.

Он је изразио очекивања да ће и други планинари посјетити Зворник и опробати се на овој историјској стази која је изазов за све планинаре.

Водич Планинарског удружњења “Абонос” из Бањалуке Саша Дрљача нагласио је да су дошли у Зворник који је познат по великом туристичком потенцијалу.

“У овај крај привукло нас је богато културно-историјско насљеђе, Дрина, наглашене љепоте природе овог краја и наравно жЈеринина стаза страстиж која је посебан изазов”, рекао је Дрљача и додао да је госте из Бањалуке привукла и гостопримљивост људи овог краја.

Дрљача је истакао да планинари овог удружења сваког мјесеца имају три до четири похода на планине Републике Српске и Федерације БиХ, а фокус су им и планине Србије и Хрватске.

Планинарко удружење “Абонос” броји око 300 чланова, а у Зворник је допутовало педесетак.

За планинаре је на средњовјековној тврђави одржан час о историји Зворника и Ђурђев града.

“Јеринина стаза страсти” добила је име према легенди по којој је лијепа господарица Јерина заводила младе јунаке из своје пратње, а потом их ноћу бацала у Дрину кроз тајна врата ноћних одаја, да би без свједока сачувала своју тајну о љубави.

Средњовјековна тврђава подигнута је почетком 14. вијека, коју је у 15. вијеку, односно 1433. године, заузео или на поклон од угарског краља добио српски владар Ђурађ Бранковић, по коме је и добила име.

Ђурђев град носи назив и Јеринин град, јер је, према неким предањима, тврђаву саградила Ђурђева жена, у народу позната као Проклета Јерина.

Јерина је поријеклом Гркиња из породице Кантакузин - њено право има било је Ирина Кантакузин. Удала се 26. децембра 1414. године за Ђурађа Бранковића, који је био српски владар од 1427. до 1456. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана