Подвиг планинара: Нову годину дочекали на врху Зеленгоре

Срна
Подвиг планинара: Нову годину дочекали на врху Зеленгоре

Фоча - Поларна темепература и јак сјеверац нису успјели да поколебају четворицу фочанских планинара, који су у "најлуђој" ноћи успјели да се попну на Брегоч, највећи врх Зеленгоре и Нову годину дочекају на 2.014 метара изнад мора.

Предсједник Планинарског друштва "Зеленгора" и један од учесника акције Карло Шимовић испричао је Срни да се, при ударима вјетра, температура спуштала и до минус 25 степени Целзијусових, али да су били добро обучени.


"Никада у животу нисам доживио толику хладноћу, ледио се дах и крв у жилама, а када смо изашли на врх видјели смо да нам је заледило и пиво и храна у ранчевима, па смо Новој години наздравили чајем из термоске. Ја сам имао три капе на глави и опет сам осјетио како вјетар пробија", прича Шимовић.

Успон је трајао четири сата, сат времена дуже од планираног, јер од сњежних сметова нису успјели да се аутомобилом пробију до предвиђене полазне тачке.

Шимовић наводи да је ноћ била ведра, али мрачна, због младог мјесеца, па се могло видјети само онолико колико добацује свјетлост чеоних лампи. Користили су навигацију, а помогле су им и маркације на стази.

"На неким мјестима висина снијега је била мала, а онда одједном упаднеш у снијег до паса. Вјетар је стварао наносе. На врху се нисмо много задржавали, испратили смо стару и дочекали нову годину, честитајући једни другима, али наздрављајући и планинској љепотици, по којој је названо наше друштво", вели Шимовић.

Он је додао да су сви били презадовољни и одушевљени због успјешно изведене акције, те да им је мало недостајало да се сретну са повећим медвједом, јер су пронашли свјеже трагове огромних шапа на самом врху.

Можда је за неке ово био сулуд потез, али за четворицу младића, који су одрасли на фочанским планинама, ријекама и шумама, ово је била још једна потврда њихове љубави према природи и захвалности на свему што им она пружа.

Нову годину на Брегочу дочекали су Срђан Кулић, Дејан Лучић, Ђорђе Милетић и Карло Шимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана