Подстицаји спас за ратаре

Жељка Кокот
Подстицаји спас за ратаре

Бањалука - Издвајањем подстицаја за произвођаче пшенице Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС помаже ратарима да стану на ноге и произведу што веће количине хљебног жита.

Жетва пшенице у Српској је при крају, а принос и квалитет су одлични. Многи ратари се, међутим, још нису опоравили од прошлогодишњих поплава, а није утврђена ни откупна цијена пшенице, па им субвенције представљају велику помоћ.

У министарству истичу да су обезбиједили подстицај од 510 марака по хектару, уз услов да је ратар засијао минимално четири хектара. Нису, међутим, заборављени ни ратари који су имали мање засаде, па ће и они добити подстицаје.

- Једини услов за добијање подстицаја од 250 КМ по хектару, за који је конкурисало 956 пољопривредних произвођача, био је минималан засад од 1,5 хектара земљишта - рекли су у Министарству пољопривреде.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је жетва пшенице приведена крају и да су веома задовољни приносима и квалитетом.

- Приноси су у границама вишегодишњег просјека и крећу се од четири до 4,5 тона по хектару. Можемо се похвалити и квалитетом који је изузетан - рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, произвођачи су веома задовољни подстицајима које добијају од ресорног министарства, али им проблем представља ниска откупна цијена пшенице.

- Цијену пшенице диктирају велике земље извознице и свјетске берзе, на шта ми не можемо утицати. Можемо се само прилагодити - каже Маринковић.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић каже да је на том подручју жетва пшенице завршена прије петнаестак дана.

- Министарство је свим произвођачима са уредном документацијом исплатило 125 марака подстицаја по хектару, а други дио премија биће исплаћен крајем октобра - каже Малетић и наглашава да су произвођачи изузетно задовољни квалитетом, приносима, али и субвенцијама.

Оглед

Основа за анализу стања усјева пшенице у текућој сезони је оглед стрних жита Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС постављен у Бијељини.

- Оглед стрних жита постављен је након уклањања кукуруза уништеног у прошлогодишњим поплавама и силажног кукуруза посијаног након тога - кажу у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана