Подржати обнову средњовјековног манастира Удрим

Срна
Подржати обнову средњовјековног манастира Удрим

ЗАВИДОВИЋИ - У немањићкој задужбини манастиру Удрим код Завидовића данас је служена Света литургија пред око стотину вјерника поводом обиљежавања славе овог храма Светог Пантелејмона и том приликом је поручено да је веома важна његова обнова која је у току, као и подршка свих хуманих људи и институција да овај посао буде завршен.

Администратор манастира протојереј ставрофор Зоран Живковић служио је Свету литургију, након које је одржана лицитација барјака и икона, затим трократни опход око манастира, те славски обред.

“Изузетан је значај овога манастира. Иако је био у рушевинама 300 година, добио је на важности, која је сада већа чак и од оних храмова који су имали живот”, нагласио је прота Зоран, који је прошлог мјесеца примио Златни орден Светог Петра, митрополита сарајевског и дабробосанског, за укупан рад и залагање за обнову немањићких манастира Возућице и Удрима и његово служење у овом крају.

Он је рекао да је задовољан што је око стотину вјерника присуствовало данашњој свечаности, истакавши да их је информисао о току радова.

“Радови се настављају, тренутно се зида манастир. Потребна је подршка у обнови манастира и то је дугогодишњи пројекат. Ако неко не може сад, онда у неком сљедећем периоду јер свака подршка ће бити значајна”, поручио је прота Зоран.

Он је подсјетио да на локалу нема православних вјерника јер су сви избјегли, па је зато литургија одржана данас да би они могли доћи.

Кум славе манастира Удрим данас је био Зоран Маринковић са породицом.

Манастир некада имао десет винограда и пуно монаха

Манастир Удрим је удаљен 13 километара од Завидовића узводно уз ријеку Гостовић и вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе.

Послије рушења, манастир никада није обнављан.

Пошто је овај храм страдао, самим тим је уништена и сва архивска грађа која би могла бити свједок његове историје, али се зна да је Манастир Удрим у 17. вијеку имао велико имање, десет винограда и велики број монаха.

“У опширном попису Босанског Санџака из 1604. године помиње се земин цркве Гостовић, уживају га редовници /монаси/ те цркве са још десет винограда и чаира, припада Маглају, изван дефтера”, истакли су из Митрополије дабробосанске.

Уплата прилога

Обнова средњовјековног православног манастира Удрим у општини Завидовићи у ФБиХ почела је прошле године, након што је три вијека ова немањићка задужбина била у рушевном стању.

Сви прилози за обнову манастира Удрим могу се уплатити на жиро рачун Православне митрополије дабробосанске, манастир Удрим у Гостовићу број 161 0000 205 160 055 отворен код Рајфајзен банке.

Уплата прилога из иностранства може се извршити према сљедећим инструкцијама
Бенефициарy банк: Раиффеисен банк Босниа анд Херзеговина, SWIFT code РЗБАБА2С, адресa Змаја од Босне бб Сарајево, БиХ. Details of beneficiary: Iban code БА391610000205160055. Full beneficiary наме: Православна митроп дабро бос. Full beneficiary adress: Гостовиц ББ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана