ПОДРУМ ВУКОЈЕ: Обиљежен крај бербе у виноградима надомак Требиња: “Царско вино” најбоље бијело вино Медитерана

Г.С.
ПОДРУМ ВУКОЈЕ: Обиљежен крај бербе у виноградима надомак Требиња: “Царско вино” најбоље бијело вино Медитерана

ТРЕБИЊЕ - Овогодишња берба у Царским виноградима и Засад пољу, у власништву “Подрума Вукоје”, остаће запамћена по квалитету грожђа, а у будућности, након што вино одлежи, и по квалитету вина добијеног од овако добре сировине, у којој су идеални били однос сладора и киселина.

Радован Вукоје, директор ове најчувеније бх. винарије, на традиционалном обиљежавању краја бербе у Царским виноградима надомак Требиња, поручио је како је изузетно задовољан овогодишњим родом.

- Политика винарије је да се грожђе селектира и вино прави од најбољих гроздова. Наше “царско вино” је и доказало наш озбиљан приступ прављењу вина и то тако што је најпознатија свјетска списатељица о винима Џеки Робинсон оцијенила да је ово најбоље бијело вино Медитерана и најбоље вино од аутохтоне сорте “жилавка”, што је признање које нас обавезује и на веома марљив будући рад у овом Царском винограду, гдје је у вријеме Аустроугарске настала модерна “жилавка” - истакао је Вукоје.

Називајући ову бијелу сорту вина “Херцеговцем заробљеним у боци”, јер у себи сабира све одлике херцеговачког краја, он је напоменуо да се, и поред ситуације везане за пандемију вируса корона, вина “Вукоје” и даље извозе на три континента, па, иако је “царско вино” лимитирано на свега пар хиљада боца, оно и даље налази свој пут на европска, азијска и америчка тржишта вина и у тамошње престижне ресторане и винотеке.

- Радимо практично четири селекције сировине. Најприје зелену бербу у којој се одстрањује вишак гроздова са чокота, затим се ради селекција прије саме бербе, па селекција у трећој берби из које се, по четврти пут на пробирном столу бирају заиста најбоља зрна. Стога се и ово вино с правом назива вином са пробирне бербе – рекао је Вукоје.

Како је објаснио, база која настаје из овако квалитетних плодова иде на дозријевање у багремове бачве, гдје одлежава двије и по године па се тек онда отаче у боце, гдје одлежава још годину дана и тек онда конзумира, тако да ће, практично, вино од овогодишње бербе у конзум моћи да иде тек за четири године.

То је, кажу из ове требињске винарије, и рецепт доброг вина, али и рецепт његове добре продаје која породицу Вукоје већ готово четири деценије држи у самом врху винарства БиХ, а откако су кренули у већу производњу вина са ширим тржиштем, они су и лидери винарства југоисточне Европе.

Познаваоци вина тврде “да лидер остаје лидер”, а Вукоје наводи да се лидерство одржава и марљивим радом у винограду, али и марљивим радом у подруму.

- Ове године сматрамо да ћемо добити око 3.000 бутеља “царског вина”, јер ми не идемо на квантитет, већ на квалитет. Ова година ће бити заиста квалитетна, поготово за бијела вина, али и црвена вина која имају добре параметре, па очекујемо и врхунски “вранац” и врхунски “мерло”, као и “шардоне”, “дубровачку малвасију”, “каберне” и остале сорте - додаје он.

С обзиром на то да је и овогодишњи сладор врло висок, очекује се да ниједно вино не буде испод 13 процената алкохола, а доста бијелих вина ће имати постотак и преко 14 степени.

Вукоје каже да је нови вирус корона довео до ограничене продаје вина, поготово првих мјесеци ове године, али како је истакао, врхунско вино увијек нађе свој пут, па ни ове године није изостао извоз на три поменута континента и то два пута, а до краја године очекују још продаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана