Подршком привреде до треће среће

Ратомир Мијановић
Подршком привреде до треће среће

Требиње - Први брачни пар чију ће вантјелесну оплодњу финансирати град Требиње на овај захват отпутоваће 21. маја у прашку клинику, гдје ће опробати своју трећу срећу.

Предсједник требињског Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе" Сњежана Мисита каже да је одлука града да финансира трећу вантјелесну оплодњу обрадовала многе парове.

- Ова одлука је веома значајна посебно због тога што не постоје ограничења у смислу старосне границе, те због тога што на ова средства могу да рачунају и брачни парови којима је потребан захват изван Српске - рекла је Мисита.

Појаснила је да 18 брачних парова из удружења "Бебе" чека трећу вантјелесну оплодњу, те да су у питању људи у четрдесетим годинама живота, чији биолошки сат не дозвољава даља одлагања.

Она је подсјетила да поступак вантјелесне оплодње који не прате компликације и додатни третмани кошта од 5.000 до 6.000 КМ, с тим што су трошкови двоструко већи уколико је захват потребно урадити у иностранству.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић рекао је да ће трећа бесплатна вантјелесна оплодња за брачне парове са проблемом стерилитета бити финансирана из средстава Фонда солидарности града Требиња.

- Како буде пристизао новац по основу накнаде за солидарност из прихода привредних субјеката регистрованих на подручју града, тако ће бити финансирани ови захвати - казао је Ћурић.

Он је рекао да је одлуку о првој уплати за ову намјену прошле седмице донио Управни одбор Фонда, те да ће свака наредна бити финансирана како буду пристизала средства.

Ћурић је истакао да Фонд солидарности, основан крајем прошле године, већ успјешно функционише, те да на основу базе података АПИФ-а редовно шаље и рјешења привредним субјектима који имају обавезу плаћања 0,5 одсто оствареног прихода.

- На Управом одбору Фонда солидарности донијели смо одлуку да оним фирмама које овдје раде, а немају сједиште у Требињу , пошаљемо допис у којем ћемо затражити да и оне уплаћују новац сходно приходима, како би се солидарисале са привредним субјектима чије је сједиште овдје. Нису обавезне, али мислим да велики број тих привредника има разумијевања, поготово што знају којим потребама су та средства намијењена - нагласио је Ћурић.

Замјеник градоначелника додао је да је Управни одбор одлучио и да

се новцем из Фонда помогне и одлазак на екскурзију дјеце без родитеља и из сиромашних породица.

Фоча

Општина Фоча расписала је јавни конкурс за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, за шта је у буџету за ову годину планирано 20.000 марака.

- Право на додјелу новца имају породице које су обавиле двије процедуре на терет обавезног здравственог осигурања и које имају пријављено пребивалиште на територији општине Фоча. Предност при добијању једнократне помоћи имаће жене старије животне доби - речено је у општини, уз напомену да се захтјеви требају доставити у идућих 30 дана.

Р. Ђ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана