Подршка србачком удружењу “Извор” стиже са свих страна: Хуманисти остварују дјечије снове

Дејан Јовичић
Подршка србачком удружењу “Извор” стиже са свих страна: Хуманисти остварују дјечије снове

СРБАЦ - Процјењује се да у Српцу има око стотину дјеце која имају потешкоће у развоју, од чега њих 38 редовно долази на терапије у Удружење родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор”, гдје су им обезбијеђени третмани логопеда, физиотерапеута, психолога и дефектолога.

Све чешће се организују и колективни одласци на море и планину, што на њихов организам има изузетан терапеутски учинак, а све то не би било могуће без подршке институција и хуманиста.

Предсједница “Извора” Мира Татић каже да је у марту на Златибору боравило 25 дјеце и родитеља, који се воде као категорисани чланови удружења, а овог љета ће, другу годину заредом, отпутовати на љетовање у Институт за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију “Др Симо Милошевић” у Игалу.

- Боравак на свјежем планинском ваздуху и сунчаним плажама у правом смислу ријечи опоравља дух и тијело малишана. Том приликом посјећујемо и локалне манастире, етно-села и излетишта, а дјеца увијек буду пресрећна. То је за њих јединствено искуство и жељно ишчекују сваки наредни излет - рекла је Татићева. Она додаје да раније нису имали довољно средстава да путују у овако великом броју, али су се њихови снови остварили захваљујући бројним хуманистима.

Татићева каже да из општинског буџета годишње добијају 35.000 КМ, а недавно им је значајну помоћ пружило Министарство финансија и кабинет предсједника Народне скупштине Републике Српске.

- Веома сам захвална власницима фирме “Д-инвест” и мотела “Храст” који сваког мјесеца издвајају 50 КМ, а од привредника Драгана Татомира до сада смо добили више од 7.000 марака. Свакодневно нам долазе и други добротвори и доносе новчану и другу помоћ. Без свих њих не бисмо могли опстати - истакла је Татићева.

Њихово удружење наредне године прославиће двије деценије постојања. Јубилеј ће дочекати у бољим организационим и техничким условима, каквим се раније нису могли похвалити.

- Када смо почињали са радом, имали смо десетак корисника и радили у уступљеној просторији вртића, а данас смо се унаприједили у сваком погледу. Већ седам година радимо у властитом објекту који има квалитетне услове за терапије, креативне радионице и друге садржаје. Посједујемо властиту хабат каду за подводну масажу, а ангажовали смо и квалитетне медицинске стручњаке чији долазак финансирамо донацијама - истакла је Татићева.

На мајској скупштини србачког парламента истакнута је неопходност набавке возила за потребе овог удружења.

Одборник СНСД-а Бранко Граховац рекао је да је једно дијете из Српца уписано у школу за дјецу са потешкоћама у развоју у Градишци и додао да би у будућем периоду могло бити још таквих случајева.

- Број дјеце са одређеним тјелесним или душевним хендикепом је у порасту и постоји могућност да ће још дјеце имати овакве потребе. Родитељи који су запослени неће бити у могућности да их свакодневно возе властитим превозом и надамо се да ћемо омогућити “Извору” да кроз хуманитарне акције и донације набави сопствено возило - рекао је Граховац.

Он додаје да је у плану хуманитарна акција у организацији СНСД-а и коалиционих партнера како би била изграђена кућа самохраној мајци Невени Игњатић која одгаја двоје дјеце са потешкоћама у развоју.

- Она живи као подстанар у тешкој материјалној ситуацији и позивам све одборнике и грађане да се укључе када за то дође вријеме - нагласио је Граховац.

Подршка општине

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да удружење “Извор” има пуну подршку локалне управе. Он истиче да је од 2017. године два и по пута повећан годишњи износ који се издваја за њихов рад из општинског буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана