Под видео надзором Источно Сарајево, Рогатица и Хан Пијесак

Срна
Под видео надзором Источно Сарајево, Рогатица и Хан Пијесак

Видео надзор постављен је на свим улазима и излазима општина, најфреквентнијим раскрсницама, образовним и републичким институцијама. 230 камера за сада је довољно да се покрије шест општина у саставу града Источно Сарајева, али и општина Рогатица и Хан Пјесак.

Видео надзор већ је инсталиран у просторијама МУП-а РС у Источном Новом Сарајеву. Да је све спремно, лично се дошао увјерити и министар Унутрашњих послова РС, заједно са градоначелником и начелницима општина.

“Европска препорука за чување видео надзора је минимум седам дана, максимум није ограничен, али ми ћемо се трудити да буде 30 дана. Имамо цијели систем резедантан, што значи да чувамо још једну копију снимака која географски није на истом мјесту и то је због безбједности података,” саопштено је из МУП-а РС.

А, због безбједности цијелог система, приступ просторијама имаће само полицајци са одобрењем. Све ће бити под шифрама, па ће се знати ко улази у систем и због чега.

“Зна се ко улази у систем, под којом шифром и у које вријеме, тако да било који податак, ако изађе, а да се он налази у систему и да га је неко изнио, то ће бити препознато и одговараће за то. Камере нису постављене да би контролисали приватна дешавања, да би нарушили било чију приватност. Оне, по закону које МУП има, то је надзор над јавним површинама и управо то нам је у циљу заштите наших грађана и њихове безбједности,” рекао је Драган Лукач, министар Унутрашњих послова Републике Српске.

Видео надзора заједнички је пројекат МУП РС, Града Источно Сарајево и општина. Више од пола милиона марака требало је да се систем увеже и пусти у рад. 

“Овај пројекат може да доживи и своју надоградњу и ово није завршен посао, него кад се град буде ширио и кад будемо радили друге развојне пројекте ми можемо на овај пројекат надоградити још неким камерама и другим разним апликацијама које су потребне људима из МУП-а,” рекао је Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева.

Камере ће моћи да региструју све прекршаје, кривична дјела, украдена возила, као и нерегистрована возила. Циљ цијелог пројкта је смањење кривичних дијела и лакше и брже њихово расвјетљавање. У РС, до сада је под видео надзором 25 општина. У 11 се ради на постављању видео система, а у наредном периоду, план је да се под видео надзор, из безбједносних разлога, стави цијела Српска. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана