Почињу “Дани зиме на Козари”

Срна
Почињу “Дани зиме на Козари”

ПРИЈЕДОР - Привредно-туристичка манифестација “Дани зиме на Козари” почеће данас, а за сутра је планиран централни програм и званично отварање у присуству министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић и министра трговине и туризма Сузане Гашић.

Првог дана 14. манифестације биће одржан зимски омладински марш у организацији Клуба екстремних спортова “Албатрос”, а, ако буде снијега, такмичење у скијању за ученике основних и средњих школа у организацији Планинарско-скијашког друштва “Љубијски рудар”.

За чланове планинарских друштава који су се пријавили на зимски омладински марш обезбијеђен је превоз из Приједора испред Градског стадиона у 8.00 часова, а по доласку на циљ и чорба.

Планинарска рута је стаза Рајковићи-Козарачки камен-Бешића пољана-Мраковица у дужини од девет километара и спада у категорију средње тешких стаза.

У ски-купу учествоваће средњошколци, старији и млађи основци, све три категорије у мушкој и женској конкуренцији, а сви такмичари који немају своју опрему моћи ће је изнајмити бесплатно, док ће побједници добити пехаре, медаље, дипломе и поклоне спонзора.

За сутра у 11.00 часова планиран је централни програм манифестације и званично отварање, којем ће, између осталих, присуствовати Решићева и Гашићева.

Претходно ће Решићева са осталим делегацијама у 10.45 чаова у Меморијалној зони споменика на Мраковици положити вијенац палим жртвама, најављено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

У забавним спортским дисциплинама учествоваће екипе из Приједора, Градишке, Козарске Дубице, Новог Града, Српца, Лакташа, Оштре Луке, Костајнице и Брода.

Најспретнији у трчању парова везаних ногу, набацивању обруча, ношењу лопте на челу, скоку у даљ из мјеста, рушењу пирамиде и спојеним головима добиће новчане награде од 250 КМ за прво мјесто, 150 за друго и 100 за треће.

У гастро-такмичењу средњих школа учествују двије школе из Приједора, а по једна из Градишке, Новог Града, Дервенте и Брода.

У категорији извиђача и планинара чорбе ће припремати 14 екипа из Приједора, Козарске Дубице, Бањалуке, Српца, Бијељине, Петрова, Зенице, Масловара и Брода, док ће се у прирпеми ловачког котлића такмичити 11 ловачких удружења из Приједора, Градишке, Новог Града, Костајнице, Бањалуке и Дрвара, те гости из Старе Пазове из Србије.

Све екипе добиће по 200 КМ за набавку реквизита и намирница за котлиће, а за побједнике су припремљени пехари и поклони спонзора.

Током манифестације улаз у Национални парк “Козара” коштаће једну, умјесто двије КМ, а свака купљена улазница је и купон за томболу.

У културно-умјетничком програму наступиће бенд “Тхе Бецхарс” и ди-џеј Владимир из Приједора, бенд “Савска ада” из Градишке и етно-група “Јабука” из Козарске Дубице.

За сутра је обезбијеђен бесплатан превоз за учеснике и посјетиоце из Приједора /Градски стадион од 9.00 до 10.00 часова/, Градишке /испред зграде Градске управе у 8.30/, Бањалуке /стара аутобуска станица у 8.30/, Козарске Дубице /спортска дворана у 9.00/, Новог Града /испред хотела у 9.00/, Костајнице /испред “Корта” у 8.00/ и Оштре Луке /из центра у 9.00/, а повратак аутобуса са Козаре је након завршетка манифестације, од 15.30 часова.

Покровитељ је град Приједор, а организовање су помогли и Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске, као и пријатељи манифестације.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана