Почео одвоз отпада из Италије који је нелегално депонован у Дрвару

М.Л.
Почео одвоз отпада из Италије који је нелегално депонован у Дрвару

ДРВАР - Шлепери фирме "Кемеко-БХ" из Лукавца одвозе нелегално депонован отпад који је почетком јула прошле године истоварен у кругу некадашње фабрике "Грмеч" у Дрвару, а уколико све буде текло планираном динамиком, посао ће до краја мјесеца бити завршен.

Да је одвоз италијанског отпада почео потврдила је за "Глас Српске" начелница Дрвара Душица Рунић, подсјетивши да рок за извођење радова, 120 дана од краја децембра прошле године, још тече.

- Треба да буде одвезено најмање 14 шлепера, колико је и дошло, али можда и више због запремине. Очекујем да ће извођач радова до краја уговореног рока поштовати преузете обавезе - истакла је Рунићева, подсјетивши да је у кругу некадашње фирме "Грмеч" нелегално депоновано око 300 тона тог отпада. 
Директор фирме "Кемеко-БХ" Маид Хаџимујић рекао је да су смеће из Бихаћа већ одвезли те да је у сриједу почео одвоз и из Дрвара.

- Уколико не буде неких непредвиђених ситуација или елементарних непогода, план је да до краја мјесеца све завршимо. Возимо један или два шлепера дневно. Анализама је утврђено да је ријеч о текстилном отпаду, односно депоновани су вуна, памук - рекао је Хаџимујић и додао да ће идућих дана почети одвоз смећа и из Босанског Грахова.

Стотине тона текстилног отпада из Италије у ове општине половином прошле године увезла је фирма "Кром рециклажа". 

То предузеће регистровано је на адресу општине Дрвар, Титова 1. 

Становништво Дрвара и Босанског Грахова организовало је протесте којима је зауставило даље депоновање смећа надомак својих огњишта, а уз подршку челника локалних заједница започела је борба да отпад буде одвезен из тих општина. 

Новац за уклањање и збрињавање отпада је, након раније упућене иницијативе Дрвара, а по налогу Владе ФБиХ обезбиједио Фонд за заштиту животне средине Федерације. 

Из фонда су раније навели да ће новац бити оперативан након што инспекција спроведе потребне процедуре.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана