Почео лов на комарце

Анита Јанковић дописници
Почео лов на комарце

Бањалука - Уништавање ларви комарца почело је у шест локалних заједница у РС, а временске прилике засад иду у прилог овом послу.

То је посебно обрадовало становнике приобалних подручја којима ови инсекти већ стварају проблеме.

Директор лакташког "Еко-бела" Владимир Шушњар каже да ће радници овог предузећа уништавати ларве на подручју Бањалуке, Приједора, Градишке, Козарске Дубице, Шамца и Брода те да очекују потписивање уговора са још неким локалним заједницама.

- Почели смо са ларвицидим третманима како бисмо спријечили развој одраслих јединки. Уништавање ћемо обавити у стајаћим водама и у просторима за која очекујемо да су стална и повремена станишта комараца - рекао је Шушњар и додао да се озбиљнија најезду комараца очекује у наредних 15 дана.

- Средином овог мјесеца крећемо у запрашивање одраслих јединки - казао је он и нагласио да им временске прилике тренутно иду на руку када је ријеч о третманима против комараца.

Каже да би комарце требало уништавати најмање четири до пет пута годишње, али због недостатка новца у локалним заједницама то се ради једном или два пута.

На подручју Бањалуке јуче је почео први третман сузбијања ларви комараца.

- Планирано је да се систематска дезинсекција комараца изврши на најугроженијим приградским насељима, уз водотокове и водена станишта и ужем градском подручју - саопштено је из бањалучке Градске управе.

За запрашивање комараца ове године је у буџету града планирано 40.000 КМ.

Начелник Градишке Зоран Латиновић каже да ће системско уништавање комараца бити обављено у свим мјесним заједницама.

- За уништавање ларви и запрашивање комараца општина је издвојила 30.000 марака и очекујемо да предузеће "Еко-бел" у оптималном времену реализује тај посао - додао је он.

Шеф одсјека Цивилне заштите општине Шамац Боро Богдановић рекао је да је оформљено пет тимова и да се ларвицидни третман обавља у свих 25 мјесних заједница.

- Прскање се углавном обавља око бара, канала, крај кућа гдје има највише проблема - рекао је Богдановић и додао да је прије мјесец и по урађен један третман.

Руководство града Приједора за потребе системске дератизације и дезинсекције из буџета је издвојило 85.000 КМ како би поступак уништавања комараца могли неколико пута поновити. У Српцу је у току избор најповољнијег понуђача за запрашивања комараца. Није познато када ће бити сузбијени ови инсекти иако се Србац налази у групи ризичних, због недавне појаве тиграстог комарца. Сузбијање комараца на подручју Семберије почиње идуће седмице.

Тиграсти комарац

Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" пронашао је тиграсте комарце на пет локација у РС и то на подручју Бањалуке, Лакташа, Бијељине, Градишке и Брода.

Ларве и одрасли тиграсти комарци у Бијељини нађени су код вулканизерске радње у насељу Љељенча, а вулканизерска радња била је њихово станиште и у Лакташима и то у насељу Бошковићи. Када су у питању Градишка и Брод, тиграсти комарци откривени су код самих граничних прелаза.

Природне "убице" комараца

Комарци се могу растјерати и природним средствима које свако има у башти или кући

- Комарци бјеже од парадајза, јер стабљика ове биљке шири мирис који опија и уништава ове инсекте у лету  

- Неповољна за комарце је мушкатла, али и кантарион, чије листове треба осушити, направити букетић и распоредити по кући

- Миришљаве свијеће које садрже природна уља цитруса и имају освјежавајући мирис су такође ефикасне у борби против комараца (миришљаве свијеће)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана