Почео Илиндански сабор “Борике 2023”: Дјеца отворила славље

С. М.
Почео Илиндански сабор “Борике 2023”: Дјеца отворила славље

РОГАТИЦА - Дјечија граја и здушно навијање мијешали су се првог дана Илинданског сабора “Борике 2023” који је отворен манифестацијом “Игре без граница” у којима је учествовало више од 130 малишана, међу којима је највише стигло из рогатичког вртића “Бамби”.

Такмичење у порти цркве Светих апостола Петра и Павла почело је крос тркама за све групе учеснике, настављено игром “лисичији реп”, навлачењем конопца, тунелом, полигоном а завршено “мокром спужвом”.

Све дисциплине имале су такмичарски карактер, па је у настојању за бољи пласман било и падова, разочарења па чак и суза, које су брзо нестајале уз бодрење другара и другарица, као и утјешних ријечи васпитачица.

Дјечије игре на Борикама пратио је један број мама, тата и других гледалаца, међу којима је био и начелник Рогатице Милорад Јагодић са сарадницима и потпредсједник Скупштине општине Ђоко Раздољац.

Славље на Борикама биће настављено 1. августа, турниром у малом фудбалу у 15 и вечерњим богослужењем у 18 часова у боричком храму.

На сам дан Светог пророка Илије биће служена света литургија и литија у оквиру које је  полагање вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежје које чува сјећање на 81 борца и десет цивилних жртава погинулих у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату са боричког платоа.

На Илиндан је и сада већ традиционални избор најљепшег славског колача, такмичење које изазива велики интерес не само жена боричког краја, него и Рогатице и околине. У поподневним часовима на програму су спортска такмичења односно мали фудбал, навлачење конопца, скок удаљ и вис, бацање кугле и камена с рамена и коњске трке.

Неће изостати ни традиционално весеље уз пјесму и народно  коло.

Организатор ове традиционалне манифестације је Црквена општина Борике, а покровитељ општина Рогатица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана