Почео 20. Сајам "Здравомед 2024" у Градишци

Милан Вујић
Почео 20. Сајам "Здравомед 2024" у Градишци

ГРАДИШКА - Већ двадесету годину за редом данас је у Видовданској улици у Градишци отворен Сајам меда и пчелињих производа „Здравомед 2024“.

Своје производе на сајму је представило 19 излагача из Градишке и других општина, који су своје домаће производе, мед, те остале пчелиње производе и домаће сокове.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић посјетио је ову манифестацију и рекао да ће они увијек подржавати пчеларе да превазиђу тешку годину, те да одрже своју производњу.

Према ријечима Аџића Градска управа има одређени грант намијењен посебно за мање произвођаче који имају мање кошница.

-Желимо им помоћи да буду конкурентнији на тржишту, јер је мед међу јединим производима који може да се извози у Европску унију - рекао је Аџић.

Пчелар и професор Пољопривредног факултета у Бањалуци Горан Мирјанић истакао је да имају испод просјечне приносе што се понавља већ неколико година.

Према ријечима Мирјанића пчелари се прилагођавају ситуацији, те да проширују свој асортиман како би извукли корист из ове пчеларске сезоне.

Проширени асортиман пчелињих производа на Сајму меда представио је пчелар из Градишке Предраг Трнинић.

Он је изложио мед, полен, матичну млијеч, прополис, медењаке, ликере, те како каже, се труди да се базира на производњу матица, матичне млијечи и ројева.

-На обронке Козаре возим пчеле на кестенову и липову испашу, поред Саве је аморфа, у Лијевче пољу сунцокрет, ливаде и уљана репица. Највише времена посвећујем добијању матичне млијечи, али и справљању разних приправака - прича Предраг Томић.

Према ријечима директорице Туристичке организације Данке Мирјанић да већина изложених пчелињих производа на „Здравомеду“ могу се пронаћи у „Кући Лијевча и Поткозарја“.

Како Мирјанићева истиче, циљ је, да пчелари након сезоне представе своје производе.

На подручју Градишке има више од 300 пчелара који имају укупно од седам до осам хиљада пчелињих друштава.

Овај сајам, већ традиционално, организује Туристичка организација града Градишка у сарадњи са градишким удружењима пчелара „Аморфа“ и „Пчеле биље“, уз подршку Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана