Почео 18. свесрпски сабор културног стваралаштва

Срна
Почео 18. свесрпски сабор културног стваралаштва

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Источној Илиџи данас је званично почео 18. Свесрпски сабор културног стваралаштва отаџбине и расејања под слоганом “Веселите се кићени сватови”.

Предсједник Организационог одбора овог сабора Ранко Скакавац рекао је на конференцији за новинаре да ће сутра посјетиоци моћи да уживају у смотри гуслара првака Републике Српске од 19 часова на Тргу “Др Миодраг Лазић” у Источној Илиџи.

Скакавац је навео да ће у Трнову у петак, 30. августа, бити одржано Саборско вече на којем ће наступити четири културно-умјетничка друштва, пјевачко друштво, два гуслара, пјевач Саво Радовић, те “Кум кум бенд”.

Према његовим ријечима, саборско вече биће одржано у Центру за културу, а програм ће почети молитвом у Цркви Светог Георгија, након чега ће услиједити смотра културно-умјетничких друштава и дефиле.

Напомиње да је ово једини сабор који има тематске задатке, а друштва која конкуришу за свеукупног побједника морају испунити три услова – да напишу литерарни рад на задату тему, направе сценски приказ обичаја, те да пјевају у такмичарском дијелу пјевања.

Скакавац је истакао да је у суботу, 31. августа, предвиђен сценски приказ обичаја на Тргу “Др Миодраг Лазић”, а након тога промоција књиге “Свака се птица по свом гласу познаје” Димитрија Големовића.

Скакавац је нагласио да ће у недјељу, 1. септембра, у порти цркве у Војковићима бити одржан такмичарски дио, који ће окупити око 70 друштава из Републике Српске, Црне Горе и Србије.

Генерални покровитељ сабора је општина Источна Илиџа, а начелник ове општине Маринко Божовић рекао је да ова манифестација већ 18 година настоји да сачува од заборава српску традицију, историју, обичаје и све што је карактеристично за Сарајевско-романијску регију.

Шеф туристичког инфо-центра Источна Илиџа Бојан Бојовић рекао је да ће посљедњег дана сабора, у порти цркве у Војковићима, бити постављен инфо-пулт на којем ће посјетиоци моћи да се упознају о свим потенцијалима и љепотама ове општине, али и града Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана