Почело чишћење каналске мреже у Српцу и Козарској Дубици: Миран сан након 40 година

Дејан Јовичић
Почело чишћење каналске мреже у Српцу и Козарској Дубици: Миран сан након 40 година

СРБАЦ - Пољопривредни произвођачи из србачких и дубичких села више неће стрепити од поплава и уништавања усјева захваљујући пројекту чишћења 240 километара примарне и секундарне каналске мреже.

- Пројекат вриједан 3,5 милиона КМ налази се у завршној фази - изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, који је у петак обишао радове у Српцу. Он каже да ће тиме бити створени услови да вода са плодних ораница брзо буде евакуисана и уз помоћ пумпних станица пребачена у Врбас и Саву у Српцу, а у Козарској Дубици у Уну.

- У равничарским подручјима као што је Дубичка раван или подручје Српца, у прољеће често подземне воде плаве пољопривредне усјеве и настаје штета. Овим пројектом, који финансира наше министарство, те проблеме ћемо отклонити. Када канали буду очишћени, у мају је планирано још једно кошење, а након тога очекујемо да “Воде Српске” набаве механизацију којом ће заједно с локалним заједницама косити и одржавати ово подручје - рекао је Пашалић. Према његовим ријечима, у Српцу ће бити очишћено 80, а у Козарској Дубици 160 километара каналске мреже, а завршено је близу 90 одсто радова.

- Колико је важан пројекат за ове двије општине толико је значајно да наставимо његову реализацију и у другим градовима и општинама, попут Градишке, Брода и Шамца, што ћемо учинити у складу са буџетским плановима - истакао је Пашалић.

Замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић рекао је да је ово једна од најзначајнијих инвестиција које су реализоване посљедњих година, јер каналска мрежа у Српцу није очишћена на овај начин још од 1977. године.

- Учинили смо важан корак у спречавању поплава, чему је допринијела и реконструкција пумпне станице у Повеличу, коју смо обавили кроз неке раније пројекте. Очекујемо наставак санације и преосталих пумпних станица у Српцу и Бајинцима. То ће додатно ојачати наш одбрамбени систем и пољопривредницима омогућити миран сан - рекао је Гужвић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Повелич Мирко Ромић рекао је да су бројна домаћинства у њиховом селу била на удару поплава претходних година, изразивши увјерење да ће такве појаве постати прошлост.

- Не памтим када су посљедњи пут овако квалитетно извршени радови и сада се осјећамо много безбједније. Добили смо обећање министра и представника општине да ће нам помоћи и у изградњи обалоутврде у насељу Дворине, код мјесног гробља, јер због одрона пријети опасност да гробна мјеста заврше у води - рекао је Ромић.

За јачање система одбране од поплава у Српцу у посљедњих неколико година Влада Републике Српске је издвојила око седам милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана