Почели радови на мосту преко Укрине

Срна
Почели радови на мосту преко Укрине

Станари - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић присуствовао је почетку радова на изградњи моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима у општини Станари, у вриједности 1.147.116 КМ, и том приликом истакао да Влада Српске не занемарује развој путне инфраструктуре.

Трнинић је најавио да ће, у оквиру овог пројекта, бити обезбијеђено додатних 660.000 КМ за санирање клизишта.

"Отварамо данас радове на изградњи новог моста између нове општине Станари и Прњавора. Постојећи, који је направљен још давних 50-тих година, прилагођен за једносмјерни саобраћај, је прилично оштећен због чега је ограничена носивост до пет тона. То је успоравало комуникацију на овој дионици", рекао је Трнинић.

Мост се налази на дионици регионалног пута Горња Вијака два - Разбој. Рок за извођење радова је шест мјесеци.

Мост ће бити дугачак 81,1 метар, са ширином коловозне траке од 5,5 метара и двије пјешачке стазе ширине 80 центиматара. Мост ће са свим елементима имати четири распонска стуба од 27,5 метара.

Директор предузећа "Путеви Републике Српске" Душко Гојић навео је да до краја грађевинске сезоне у року од шест мјесеци треба уредити регионални пут Р474 са три критичне тачке.

Гојић је навео да ће се додатно извршити захвати на санацији једног клизишта из правца општине Прњавор према Станарима, те реконструкција око једног километра клизишта.

Директор предузећа "Приједорпутеви" из Приједора Раденко Црногорац рекао је да ће настојати да, примјеном нових технологија и уз добре временске услове, скрати рок извођења радова.

Он је навео да се током већег дијела извођења радова неће морати мијењати тренутни режим саобраћаја, али ће у крајњој фази због преклапања старог и новог моста морати користити локалне обилазнице.

Начелник општине Станари Душан Панић рекао је да ће се изградњом новог моста уклонити постојеће "уско грло" у путној комуникацији које датира још од 2004. године.

Панић је подсјетио да је општина обезбиједила техничке и организационе услове за изградњу новог моста.

Постојећа конструкција моста у Драгаловцима датира из педесетих година прошлог вијека, а налази се на ушћу Мале Укрине у Велику Укрину, те иза моста настаје Укрина.

Мост се налази на неповољном мјесту на траси пута и представља "црну тачку", а дошло је до појаве попречних пукотина дуж цијеле плоче коловоза, због чега је обустављен саобраћај преко моста за возила чија укупна маса прелази пет тона.

Постојећи мост, осим што нема задовољавајућу носивост, нема ни задовољавајуће елементе ширине, те је предвиђен за једносмјерни саобраћај.

Елаборат о измјени режима саобраћаја је обавеза уговореног извођача радова, а за њега се мора добити сагласност Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

Грађевинску дозволу за градњу новог моста издало је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске 18. марта, а стручно-технички надзор над изградњом моста обављаће предузеће "Инкопром" из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана