Почели Петровдански дани

Срна
Почели Петровдански дани

Сребреница - Подсјећањем на српска страдања у и око Сребренице у посљедњем рату, посебно на Петровдан 1992. године, у овом мјесту вечерас је почела меморијална манифестација "Петровдански дани".

Борба против заборава жртава и одавање почасти настрадалима циљ је ове манифестације која подсјећа на оне који су дали животе за слободу и Републику Српску, поручено је са вечерашњег скупа.

Над Србима у сребреничким селима почињени су бројни злочини, а петоро их је живо запаљено у првим упадима у Гниону, Осредак, Чумавиће.

Од 9.000 Срба у сребреничкој општини чак 8.000 је протјерано 1992. године, њихова имовина опљачкана, села спаљена.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца Младен Грујичић рекао је да су овдашњи Срби у рату били свједоци и жртве злочина, а данас судске и међународне неправде.

Он је подсјетио да су прве жртве на овом простору били Срби од којих је први убијен Љубо Стјепановић почетком априла 1992. године.

Тада је и почело етничко чишћење Срба и уништавања свега српског у сребреничкој општини гдје је одмах формирано осам логора у којима су заробљени Срби мучени и убијани на најсвирепије начине.

"Како је могуће да за 3.267 убијених Срба у средњем Подрињу нико није одговарао за 23 године", пита предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић и истиче да се и ове године "Петровдански дани" одржавају под геслом "Злочин без казне".

Он је рекао да је то неприхватљиво за Србе који 23 године чекају правду и морају доказивати да су гинули и убијани и да нису сами себе убијали.

"Предстоји нам даља борба за истину и правду од које нећемо одустати", поручио је Миловановић.

Он је истакао да међународна јавност и западне силе говоре само о једном злочину у Сребреници 1995. године, а не помињу злочине над Србима у Ратковићима, Брежанима, Залазју, Подравању, Скеланима и другим мјестима гдје су муслиманске снаге убиле око 500 Срба, већином цивила.

"Никада нећемо одустати од борбе да такозвани жправедниж свијет схвати истину да је овдје страдао и српски народ и да су над њим почињени континуирани систематски злочини од 1992. до 1995. године", поручио је Миловановић.

Он је додао да Срби желе само истину и правду, мир и слободу и да нормално живе са осталим народима на овим просторима као и сваки цивилизовани народ.

На отварању "Петровданских дана" су, као задаци пред српским народом и покољењима, истакнути борба за одбацивање кривице која се жели наметнути Србима, за процесуирање починилаца злочина над српским народом, те проналазак и достојно сахрањивање несталих.

На вечерашњој манифестацији су наступили народни гуслар Ђорђије Копривица и још неколико млађих гуслара.

"Петровдански дани" одржавају се 20. пут као знак сјећања на 69 убијених српских војника и цивила на Петровдан 1992. године, које су муслиманске снаге убиле у сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца.

Тог дана заробљена су 22 Србина на Залазју, од којих је 10 пронађено и идентификовано прије три године, двоје је ексхумирано раније, а 10 се још воде као нестало.

Петодневни програм ове манифестације обухвата такмичења у малом фудбалу и баскету која су почела вечерас, те више културних садржаја.

Предвиђена је традиционална акција добровољног давања крви сутра у 8.00 часова, посјета породицама погинулих бораца и ратним инвалидима, те паљење петровданских лила.

Манифестација ће бити завршена на Петровдан парастосом за погинуле Србе код Спомен-обиљежја у селу Залазје.

У оквиру културног програма "Петровданских дана", осим вечери гусала и епске поезије у Сребреници и Скеланима, сутра ће у 20.00 часова у сребреничком Културном центру глумац Радослав Миленковић извести монодраму "Наши дани".

Биће организован округли сто о теми "Хроника страдања Срба 1992-95" и промоција књиге "Поља несреће" аутора Миливоја Иванишевића.

У Скеланима ће у петак, 10. јула, у порти храма Светих апостола Петра и Павла у 19.00 часова бити одржана промоција књиге "Српско срце Јоханово", аутора Веселина Џелетовића која је зимус промовисана у Сребреници.

Концерт духовне музике, уз наступ музичког састава "Србче" биће одржан у суботу, 11. јула, након вечерњег богослужења у цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана