Почела трка ђака за 200 кревета у бијељинском Дому ученика

Љиљана Алексић
Почела трка ђака за 200 кревета у бијељинском Дому ученика

Бијељина - Ђацима који не живе у Бијељини, а средњу школу ће похађати у овом граду, на располагању ће бити 200 мјеста у бијељинском Дому ученика, а они који остану испод црте кревет ће морати да потраже у приватном смјештају.

Трка за смјештај ученика у дому већ је почела, јер је ова установа расписала конкурс.

- Конкурс је ове године расписан раније, а предвиђено је да дом отвори врата за стотинак ђака у првом уписном року. Приоритет имају ученици, а уколико остане слободних мјеста, смјештај ће бити понуђен студентима за које ће у августу бити расписан конкурс - истакао је директор Дома ученика Владимир Вуловић.

Према његовим ријечима, преостали смјештајни капацитети биће попуњени накнадним конкурсом.

- Пријаве пристижу свакодневно. Очекујемо да ће нам се и ове године јавити од 100 до 110 ученика који желе да бораве у дому. Након завршетка конкурса комисија ће размотрити пријаве и сачинити ранг-листу - навео је Вуловић.

Он је истакао да ће љетни распуст бити искоришћен за обнову просторија како би станари имали што боље услове.

- Планирамо ускоро да почнемо са адаптацијом. Неопходна  је првенствено обнова соба, али и заједничких просторија које користе станари - рекао је Вуловић.

Поред смјештаја, додао је он, станарима су обезбијеђена и три оброка дневно, коришћење простора за учење, те спортских терена и интернета. Ђаци за ове услуге треба да издвоје 75 марака, а студенти 90. Добри услови и повољне цијене разлози су што за смјештај у овој установи влада јагма.

Ипак, капацитет дома није довољан да покрије захтјеве. С обзиром на то да у Бијељину све више долазе студенти из сусједне Србије, односно општина Богатић, Шабац, Сремска Митровица и других крајева, те из цијеле БиХ и Српске, све више се намеће потреба за додатним смјештајним капацитетима. Надлежни истичу да нема сумње да град са око 120.000 становника то заслужује.

Приликом недавне посјете Бијељини министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекао је да су сви свјесни овог проблема, али није могао прецизирати када би могла почети градња домова за смјештај ђака и студената.

- Студенти у Бијељини заслужују такође да имају услове какве од ове академске године имају студенти у Фочи или у Палама и Бањалуци - навео је Малешевић.

Цијене у Дому ученика  

Ученици - 75 марака  

Студенти - 90 марака  

Цијене приватног смјештаја

Гарсоњера од 120 до 150 марака

Једнособни станови од 200 до 250 марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана