Почела кампања за промоцију и очување заштићених подручја

Срна
Почела кампања за промоцију и очување заштићених подручја

МОСТАР – Свјетска организација за заштиту природе /WWF Adria / и Програм УН за заштиту животне средине /УНЕП/ БиХ почели су кампању за промоцију природних вриједности БиХ, уз поруку "Заштићена и очувана природа – богатство свих генерација".

Кампања ће бити реализована на званичним каналима Свјетске организације за заштиту природе и УНЕП-а БиХ, са жељом да се укаже на значај заштићених подручја за очување био разноликости, али и на потенцијал који пружају за социо-економски развој заједница.

"Свједоци смо да се њихова примарна улога често занемарује, док предност преузимају неодрживе активности попут сјече шума, масовне изградње и масовног туризма", наводи се у саопштењу Свјетске организације за заштиту природе.

Кроз регионални пројекат "Заштићена подручја за природу и људе" заговарају се ефикасна и финансијски одржива заштићена подручја, подржана кроз ангажовање локалне заједнице и организација цивилног друштва.

Једна од најзначајнијих активности је промотивни и едукативни видео који приказује путовање оца и сина кроз неколико заштићених подручја у БиХ, током којег се упознају са разноликошћу природе коју чувају заштићена подручја.

Њихов пут обогаћен је и сусретима са различитим саговорницима, од којих свако на свој начин брине о природним вриједностима – од чувара природе који свакодневно чувају велика, често неприступачна пространства и биљни и животињски свијет у њима, туристичких водича и едукатора, до локалног становништва које чува традицију и промовише одрживо кориштење природних ресурса.

Осим љепоте очуване природе која је присутна у готово сваком кадру, видео приказује и посљедице неодговорног односа човјека према природи, указујући на одговорност сваког човјека појединачно да сачувам немјерљиво богатство у окружењу.

На свом јединственом путовању, актери филма посјетили су Парк природе "Блидиње", Заштићени крајолик "Вјетреница", Прашуму "Перућицу", Споменик природе "Борачко језеро" и Национални парк "Сутјеска".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана