Почела изградња цркве Светог Петра и Павла у Надграђу

Срна
Почела изградња цркве Светог Петра и Павла у Надграђу

ДРВАР - У селу Награђе надомак Дрвара данас је свечано почела израдња цркве посвећене апостолима Петру и Павлу, у непосредној близини темеља најстарије православне светиње у БиХ који ће такође бити обновљени.


Предсједник Удружења “Награђе - Црна краљица” из Дрвара Часлав Шобот рекао је Срни да ће храм бити идентичних димензија и изгледа каква је била црква у средњем вијеку.

Он је навео да се црква гради од клесаног камена.

“Поред богомоље, у Награђу се налази и средњовјековни Висућ град у којем су боравили посљедњи српско-босански краљ Стефан Томашевић и краљица Јелена. Краљица Јелена је била кћерка деспота Лазара Бранковића”, објаснио је Шобот.

Награђани кажу да се финансијска средства за изградњу храма Светог Петра и Павла у Награђу прикупљају кроз донације добрих људи који су препознали о каквој се светињи и вјерском благу ради.

“На ово смо чекали вијековима. Наши преци су преносили са кољена на кољено предања о светим темељима који се налазе поред наших кућа и имања”, рекао је Срни мјештанин Награђа Радомир Бајић.

Награђе данас посјећују туристи и вјерници из цијелог свијета. Миодраг Совиљ из Бањалуке рекао је Срни да је ово посебно мјесто које је посјетио да породицом и којем ће се сигурно вратити.

“По уласку у прастару православну богомољу осјетио сам нешто посебно што не могу описати ријечима. Запалио сам свијећу и сигурно ћу се поново вратити”, рекао је Совиљ.

У селу Награђе, надомак Дрвара, пронађени су темељи цркве за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ.

У средњем вијеку у Босни је било око 300 двораца. У добро скривени Висућ град код данашњег Дрвара, бјежећи од Турака, дошао је краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром, причају мјештани села Награђе, чије су њиве и куће тик уз ово право историјско и културно благо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана