Побрали медаље у срцу Холивуда

Анита Јанковић
Побрали медаље у срцу Холивуда

Дервента, Рудо - Миро Васић и Ведрана Новић из Дервенте, као и Зорана Митровић из Рудог, вратили су се кући из Лос Анђелеса окићени медаљама.

Одличја су освојили као чланови репрезентације БиХ на Специјалној љетној олимпијади. Миро је освојио сребрну медаљу у пливању на 25 метара слободним стилом и бронзу на 50 метара слободно. Зорана је стигла до сребра такође у трци на 25 метара слободним стилом, док је атлетичарка Ведрана на циљ стигла друга у трци на 400 метара.

- Пресрећан сам, медаље ми много значе. Сви ми честитају, а комшије и другови су поносни на мене. Медаље су заузеле почасно мјесто на зиду моје собе и чини ми се да сијају као злато. Што се мене тиче, оне су златне јер је конкуренција била врло јака - каже Миро.

Пливање тренира од 2006. године и ово није његова једина медаља. Злато је донио са првог учешћа на Олимпијади у Италији 2006. године. Иако је подједнако добар и у стоном тенису, трчању и одбојци, ништа се не може поредити са пливањем.

- Пливање и вода су моје велике љубави. Одрастао сам и живим уз ријеку. Са осам година сам научио да пливам на Укрини и од тада све слободно вријеме проводим на њеним обалама - каже Миро.

Из Сјеверне Америке носи мноштво предивних успомена.

- Кад се нисмо такмичили, обилазили смо град. Америка ми се много допала, то је екстра земља, одушевљен сам. Мало ми је храна првих дана била бљутава, али брзо сам се навикао - прича Васић и додаје да 15 дана боравка у Лос Анђелесу никада неће заборавити.

Ни Ведрана не крије радост због освојене сребрне медаље, која јој је била најљепши поклон за 18. рођендан.

- Највећу захвалност дугујем тренеру Горану Спасојевићу, који је марљиво тренирао са мном годину пред такмичење. Осим медаље, највише ћу памтити одлазак у Дизниленд - каже Ведрана, која је у Лос Анђелесу такође наставила тријумфални низ, јер се сребрним медаљама окитила и на олимпијадама у Атини и Шангају.

Зорана каже да је конкуренција била јака, али је допливала до сребра.

- Одлазак у Америку је био феноменалан. Пут у Холивуд и Дизниленд су нешто по чему ћу, уз медаљу, памтити такмичење. Све ми се допало, осим хране - прича Зорана.

Њен отац Ђорђе Митровић пресрећан је због кћеркиног успјеха, наводећи да је то медаља за године Зоранине мукотрпне борбе, упорности и рада.

- Први пут се одвојила од нас и то је за нас највећи успјех. Медаљи се нисмо надали и фрапирани смо јер она чак и не тренира пливање - каже Митровић и додаје да је Зорану научио да плива када јој је било десет година, а да је проходала само три године раније јер болује од блажег облика церебралне парализе.

У БиХ стигло 11 медаља

На Специјалној олимпијади у Лос Анђелесу, која је окупила око 7.500 такмичара из 165 земаља, БиХ је представљало 29 спортиста. Они су се окитили са 11 медаља - једном златном, седам сребрних и три бронзане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана