Побједник манифестације мушка ојкачка група "Приједор"

Срна
Побједник манифестације мушка ојкачка група "Приједор"

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Мушка ојкачка група "Приједор" из истоименог града побједник је манифестације "Вече ојкаче" која је одржана код манастира Моштаница у Козарској Дубици.

Дијана Кондић, директор Центра за информисање и културу које је с општином Козарска Дубица организатор овог догађаја, изјавила је новинарима да је ова манифестација од немјерљивог значаја за очување изворне пјесме као дијела националног идентитета.


"Првопласирана група је награђена са 10.000 КМ, другопласирана, по одлуци стручног жирија. Мушка пјевачка група жТимарж из Јелићке освојила је 5.000 КМ, а треће мјесто припало је Ојкачкој групи жСинови Козареж из Турјака који су награђени са 3.000 КМ", рекла је Кондићева.

Она је за велику подршку захвалила предсједнику Републике Српске Милораду Додику, под чијим се високим покровитељством одржава манифестација.

Кондићева је истакла да је жири водио рачуна о пропозицијама такмичења, те да је свако одступање аутоматски дисквалификовало такмичара.

"Предсједник Додик је као генерални покровитељ жВечери ојкачеж, којој је на овај начин указао велики значај, изразио жељу да сљедеће године манифестација буде организована уз директран пренос на Радио-телевизији Републике Српске и то ће свакако бити још један вид вишег нивоа организације и дизања рејтинга овом догађају али првенствено допринос промоцији наше изворне народне пјесме што нам је свима заједнички циљ", рекла је Кондићева.

На Моштаници су се прве ојкачке групе окупиле 1996. године на манифестацији "Фестивал ојкаче", а идејни творац овог догађаја је професор Симо Брдар.

Покровитељ је и тада била општина Козарска Дубица.

Након што је престала да се организује као фестивал, манифестацију је у ревијалном облику под називом "Вече ојкаче" наставио да организује Центар за информисање и културу заједно с општином Козарска Дубица, како би изворну народну пјесму ојкачу сачувао од заборава.

Синоћ су "Вечери ојкаче" присуствовали бројни грађани, а у једночасовном програму такмичило се 16 ојкачких група из цијеле Крајине.

О побједницима је одлучивао стручни жири и то у својству предсједника Драгица Панић, шеф Катедре за етномузикологију Академије умјетности у Бањалуци, те као чланови жирија Сања Пупац, виши кустос етномузиколог Музеја Републике Српске и виши асистент на Академији умјетности и Бошко Николић из Козарске Дубице, члан Ојкачке групе "Козара" која је била побједник првог фестивала ојкаче 1996. године.

Дипломе и награде побједницима уручио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана