По авантуру у Фочу и одмор долазе чак из Сингапура

Радмила Ђевић
По авантуру у Фочу и одмор долазе чак из Сингапура

Фоча - Чари општине Фоча опчиниле су велики број туриста, међу којима не мањка ни оних из далеких земаља, па чак и са других континената.

На њихову радост у мјесту Дучели, удаљеном 18 километара од Фоче, на обали Дрине никао је нови туристичко-рекреативни комплекс "Триолуксризорт". У градњу новог бисера ове општине уложено је 340.000 евра, посједује 90 кревета, 25 необичних, дрвених бунгалова, ресторан и базен.

У центар забаве и рекреације пристигли су и први гости, међу којима је Џон Хин из далеког Сингапура. Он је рекао да се отиснуо у фочански крај јер га овдје задивљује јединствен природни амбијент, који буди сва чула.

- Импресиониран сам овим мјестом. Предивно је, има много садржаја у којима посјетиоци могу да уживају. Дивни су пејзажи, невјероватно како све изгледа - казао је Хин.

Додао је да у Сингапуру нису навикли на овакву природу.

- Немамо овакве планине, највећа надморска висина је 333 метра, тако да кад овдје дођем сва ова вегетација и брда, планине ме задивљују, као и свјеж ваздух. Кад пробам рафтинг мислим да ћу бити још задовољнији, али, све у свему, ово је веома лијепа земља - рекао је Хин.

Међу гостима је највише Београђана, који прво бирају рафтинг авантуру, а затим одмор.

- Одлично је, прво смо искусили адреналин и рафтинг Таром. Ово је предиван спој забаве и уживања, штета би била не вратити се поново - каже Бранко Петковић из Београда.

Његова супруга Тања је додала да ће сигурно доћи поново.

Сви који искусе рафтинг и јединствене пејзаже врате се по нови доживљај, што је учинио и Срђан Борјановић.

- Не постоји ништа лепше на простору бивше Југославије, а са новим кампом то је све уоквирено. Шести пут долазим и сваки пут ми је све боље - каже овај Београђанин.

Богата понуда привукла је и туристе из Хрватске.

- Први пут сам овдје. Ми на Крку правимо камп, па ће ова посјета бити драгоцјена - каже Ивица Орлић са Крка.

Осим у богатству природе и рафтинг авантуре, посјетиоци су уживали и у позоришној представи "Савршени крој", коју су извели српски глумци Бода Нинковић и Драган Петровић Пеле. Кажу да им повјетарац уз Дрину и те како прија.

- То је оно што нама са бетона фали. Београд је претопао ових дана, а ово је друга прича, дивно - каже Нинковић.

Згодна алтернатива за море, тако глумачка легенда Пеле описује виђено.

- Активан одмор и рафтинг су можда боља варијанта од мора и мислим да ће морати да проширују капацитете када се људи навикну - сматра Пеле.

Циљ инвеститора је да споји туризам и културу.

- Идеја је да једном мјесечно имамо позоришне представе, концерте, изложбе, књижевне вечери, стендап шоу и друга разна културна дешавања, а уз то и богату туристичку понуду - рекла је инвеститорка Мирјана Васић.

У општини Фоча оцјењују да нови објекат увелико обогаћује туристичку понуду те поручују да ће локална заједница увијек подржавати инвеститоре који су заинтересовани да улажу у ову локалну заједницу.

- Земљиште на којем је саграђен комплекс је власништво "Електропривреде" РС, а њиме газдује општина Фоча. Дали смо земљиште у закуп и помогли онолико колико смо могли. Мислимо да ће ово омогућити ново запошљавање и понуду која ће задовољити много већи број гостију од оних који долазе на рафтинг - рекао је начелник Фоче Радисав Машић. 

Делиције

Послије адреналина на Тари туристе омаме мириси и укуси домаће кухиње, а најчешће домаћи хљеб и јела испод сача.

- Гости обожавају сач, а јела се припремају од кромпира и другог поврћа те прасећег и телећег меса. Од осталих аутохтоних јела туристи радо наручују и гулаш, јела са роштиља, пите и друга традиционална јела - каже кувар Борислав Симовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана