Пљуште откази због лошег пословања јавних установа у Српцу

Данијела Стоканић
Пљуште откази због лошег пословања јавних установа у Српцу

Србац - Скупштина општине Србац смијенила је јуче директоре Дома здравља, Центра за социјални рад и вртића "Наша радост" због лошег пословања ових установа.

Умјесто Саше Јовичића, за вршиоца дужности директора Дома здравља постављен је садашњи предсједник Скупштине општине Србац Мирко Стојић.

За в.д. директора Центра за социјални рад именована је Слађана Поткоњак, која се након четири године поново враћа на чело ове установе којом је до сада руководио Стојан Мрђа. Смијењена је и директорка вртића Зорица Балабан, а за вршиоца дужности директора постављена је дугогодишња васпитачица ове установе Дијана Миланковић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић дао је негативно мишљење на рад Дома здравља због губитка од 46.003 КМ у прошлој години.

- Дугорочне обавезе ове установе тренутно износе 518.519 КМ, а краткорочне 367.740 КМ и повећане су у односу на 2015. годину - навео је Драгосављевић.

Јовичић је одбацио ове тврдње, истичући да је до губитка дошло због измјене уговора са Фондом здравственог осигурања и повећања издавања лијекова на рецепт, на шта се није могло утицати.

- Смањио сам укупан дуг и обавезе установе од 2013. године за 1,046 милион КМ, а измирене су и све заостале обавезе према радницима. Правду ћу потражити судским путем - рекао је Јовичић који је и одборник ПДП-а у Скупштини општине Србац.

Смјена директора Центра за социјални рад Стојана Мрђе дошла је као резултат повећања обавеза из пословања у прошлој години које износе 551.165 КМ и порасле су за 45 одсто у односу на 2015. годину, када су износиле 379.386 КМ.

- Значајно су повећани и расходи у односу на план, а бруто зарада запослених је повећана са 159.000 на 225.000 КМ. Имају и четири радника и једног волонтера више него 2015, а нисмо добили објашњење да ли су ова запошљавања била оправдана - навео је Драгосављевић.

Број запослених је без сагласности повећан и у вртићу, а повећане су и обавезе из пословања у прошлој години које износе 132.694 КМ и веће су у односу на 2015. годину за око 25.000 марака, што су између осталог разлози који су довели до смјене Балабанове.

Она је на сједници одбацила ове оптужбе, али није жељела да даје изјаве за медије, док Мрђа није присуствовао Скупштини, а умјесто њега је дошла представница Центра Милка Бајић.

Негативно мишљење

Негативно мишљење о раду је добило чак десет јавних предузећа и установа, а у неколико њих је већ раније дошло до промјене директора, међу којима су "Водовод", "Комуналац", Радио Србац, Центар за културу и спорт и Народна библиотека. Није усвојен ни извјештај Општинске борачке организације, а негативно мишљење је добио и извјештај Црвеног крста који је враћен на дораду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана