Пливање за Часни крст у Фочи тек од наредне године

Р. Ђ.
Пливање за Часни крст у Фочи тек од наредне године

Фоча - Иако Фоча лежи на двије ријеке и слови за град духовности, за четврт вијека у овој општини никада није организовано Богојављенско пливање за Часни крст, због чега се многи Фочаци годинама пријављују за пливање у околним општинама.

Међу Фочацима који редовно учествују у Богојављенском пливању у сусједним општинама је и Растко Костовић, прошлогодишњи побједник ове манифестације у Вишеграду. Волио би да има прилику да на Богојављење заплива у свом граду, али ни ове године то неће моћи, па ће 19. јануара своју жељу поново покушати да оствари у Вишеграду.

- Имамо ријеке, штета је да годинама немамо прилику да пливамо за Часни крст у свом граду - каже Костовић.

Фоча годинама слови за град духовности, с обзиром на то да је више од двије деценије сједиште Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки", Богословије Светог Петра Дабробосанског, а поноси се и Светосавским храмом, једном од највећих светиња у БиХ, па многе чуди како у граду изостаје Богојављенско пливање.

Због тога је одборник у локалном парламенту Жарко Тодовић на децембарском скупштинском засједању покренуо иницијативу за организацију пливања за Часни крст.

- Сматрао сам да се то може организовати сад у јануару, али проблем су безбједносни услови. Треба обезбиједити плажу, адекватан прилаз, дужину пливања и све остало - каже Тодовић, који сматра да би носиоци организације те манифестације требало да буду Црквена општина и општина.

Из Црквене општине фочанске поздрављају идеју и поручују да ће се радо одазвати реализацији.

- Пружићемо подршку и радо учествовати у организацији, само нека се обезбиједе адекватни услови за пливање - порука је свештенства Црквене општине Фоча.

У општини Фоча су објаснили да није било довољно времена да се обезбиједе сви услови за организацију пливања за Часни крст ове године. Највећи проблем је адекватна локација и безбједност учесника.

- Остаје нам обавеза да све то обезбиједимо током ове године и да наредне године уведемо пливање за Часни крст и у Фочи - рекао је замјеник начелника општине Фоча Зоран Елез. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана