Племенити људи у србачкој општини комшијама граде куће

Дејан Јовичић
Племенити људи у србачкој општини комшијама граде куће

СРБАЦ - Слога и хуманост добрих људи подарила је наду и вјеру у боље сутра за једанаест социјално угрожених лица са подручја србачке општине која ће у овој години уселити у нове домове.

Тешка патња и мука у којој су живјели није остала незапажена од стране њихових комшија и пријатеља који су у 2019. години засукали рукаве како би им вратили осмијех на лице и обезбиједили кров над главом.

У најтежим условима боравила је петочлана породица Јове Шпирића из Старог Мартинца чија кућа се константно налазила на удару поплава што је друга велика несрећа која их је задесила у протекле двије и по деценије, након што су за вријеме рата морали напустити свој дом у Доњем Вакуфу.

- У вихору рата стигао сам у Србац и стекао са супругом Радом и троје дјеце. Изградили смо кућу у близини Врбаса која је за посљедњих година  поплављена чак седам пута. Немам више ни воље ни новца да поправљам оштећења због чега сам скупио новца да купим плац и кренем испочетка - рекао је Јово Шпирић.

Захваљујући хуманитарној акцији “Кућа од срца” коју су покренуле његове комшије, протеклих мјесеци грађена је нова кућа за Шпириће која је стављена под кров, доведени су струја и вода и започете припреме за усељење.

- Нова кућа има довољно простора за њихову велику породицу јер располаже са четири собе и купатилом. Прикупљамо средства од донатора за унутрашње опремање. Недавно је стигла донација из Србије од Кола српских сестара које је поклонило шпорет и веш-машину. Ако буде све по плану, кућа ће бити адаптирана до почетка прољећа - рекао је иницијатор акције Дарко Ћетојевић.

На сличан начин ускоро ће стамбено питање ријешити и породица Богољуба Вујановића из Доње Лепенице у којој живи троје дјеце, од чега једно има озбиљније здравствене тегобе. Ријеч је о породици слабијег имовног стања због чега су мјештани из села и дијаспоре прискочили у помоћ како би трошно домаћинство у којем тренутно живе замијенили новим домом.

- Њих петоро живјели су у двије собе, а у породици је једино била запослена Богољубова супруга. Успјели смо прије зиме покрити кућу а сада планирамо увођење воде и струје и унутрашње опремање што би требало бити завршено у првој половини године - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Лепеница Мирољуб Николић.

Захваљујући хуманости мјештана, али и финансијске помоћи донатора и општине, за свега 16 дана од темеља до крова је сазидана и нова кућа за 44-годишњег незапосленог пољопривредног техничара и локалног пјесника Милоша Ожега.

Милош је незапослен, преживљава од социјалне помоћи од само 120 КМ, а успут узгаја поврће у својој башти и заради неку дневницу, како би прегурао мјесец. Кућа стара више од једног вијека нема купатило, а кров прокишњава због чега Милош има здравствене проблеме.

Његови родитељи су у овој кући скоро пет деценија живјели без струје.

- Не радим иако сам био добар ђак и кренуо на студије које сам напустио  због лоше финансијске ситуације. Стихови су ми давали једину снагу за живот, имам 200 пјесама које никад нисам објавио а волио бих. Вјеру у боље дане вратили су ми племенити људи који су ми подарили нову кућу - рекао је Милош. Предсједник Савјета мјесне заједнице Радојица Видовић каже да активно раде на томе да Милоша што прије уселе у нову кућу.

- Кућа је покривена и радимо на унутрашњем опремању. Највише нам је помогла фирма “Хидрокоп” која је донирала комплетан грађевински материјал, док ће намјештај, столарију, ламинат и плочице обезбиједити донатор Веселко Стојковић који живи и ради у Њемачкој - рекао је Видовић.

Куће за поплављене

Кров над главом прошле године добило је и шест домаћинстава из Српца која су била поплављена 2014. године а за које је одобрена изградња нових кућа у оквиру Пројекта опоравка од поплава УНДП БиХ. Пројектом је била обухваћена и обнова 45 домова. Општина Србац обезбиједила је 5.000 КМ по домаћинству, као и прикључке за струју и воду, те уређење парцеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана