Плаже у старом руху чекају навалу купача

Милијана Латиновић. дописници
Плаже у старом руху чекају навалу купача

Бањалука - Сезона купања на базенима се захуктава, а они који би да се расхладе на обалама ријека сачекаће још неко вријеме, јер су водостаји прилично високи, а температуре воде ниске.

Најхрабрији су се већ окупали у ријекама, а на засад пустим базенима навалу очекују по завршетку школске године. Упркос вишегодишњим најавама да ће многа купалишта широм Српске добити нове садржаје, градске плаже, по свему судећи, ни овог љета неће бити преуређене.

У бањалучком воденом парку "Аквана" 1. јуна је званично отворена сезона купања.

- Цијена улазнице је пет марака. Током акције сезонске карте за ђаке и студенте коштале су 55, а за остале 80 марака, док је након 5. јуна цијена улазнице за неограничен број улазака 100 КМ - казао је руководилац маркетинга и продаје у "Аквани" Боривоје Јевђенић.

Бањалучани освјежење у врелим љетњим данима проналазе и на обали Врбаса и Врбање. Најпопуларније плаже су "Слап" и "Ситари" у Српским топлицама, "Абација" и "Зелена" у Обилићеву, плажа у Борику, "Зелени вир" и плажа код Жутог моста.

- Током прошлогодишњих поплава плаже су претрпјеле штету. Највећа штета је била на плажи код Жутог моста и она је у потпуности санирана - рекли су у Градској управи и додали да поред редовног одржавања плажа нису планирана додатна улагања.

Прве посјете биљеже и базени бање Дворови у Бијељини.

- Имали смо неколико екскурзија, а у наредном периоду очекујемо већу посјећеност - рекла је шеф рецепције у бањи Дворови Светлана Глишић и навела да је улазница за одрасле пет, а за дјецу три марке, док је цијена сезонске карте снижена и износи 120 за одрасле и 80 марака за дјецу.

Менаџер Спортско-туристичког комплекса "Аква планет" у Приједору Слађана Сагановић каже да сезона ускоро почиње.

- Припреме су у пуном јеку, фарбање базена је у току, а затим слиједи и пуњење водом - казала је Сагановићева.

Иако нема уређених купалишта, већина Приједорчана љетње дане проводи на обалама Сане.

- Обилне падавине су проузроковале пораст водостаја па сезона још не може почети - рекли су у Градској управи.

Овог љета Фочаци ће освјежење потражити на Аква парку у центру града и отвореном базену на Тјентишту. Љубитељи природе одлазиће на купалишта на обалама ријека Дрина, Ћехотина, Бистрица и Сутјеска.

- Наредних дана почеће чишћење Аква парка и припремање за сезону, а биће уређене и обале - рекли су у општини Фоча.

И Требињци чекају распуст па да похрле на олимпијски базен "Бање", а у току је чишћење купалишта у Бреговима.

Међу најпопуларнијим купалиштима у Градишци је "Острво на Сави", које сваке године, осим домаћих, окупирају стотине купача, љубитеља природе и спортског риболова из Словеније, Аустрије, Њемачке, Шведске и Данске.

Испитивање воде

Према новом Правилнику о санитарно-техничким и хигијенским условима, прво испитивање воде спроводи се у року од седам дана од почетка рада базена.

- Испитивања обухватају провјеру физичко-хемијских и микробиолошких параметара као што су боја, мутноћа, ПХ вриједност, хлор, присуство бактерија, вриједност трихалометана и друго. Лабораторијско испитивање воде обавља се три пута мјесечно у отвореним и два пута у затвореним базенима - рекли су у Инспекторату РС.

Популарна купалишта и базени

Градски водени парк "Аквана" Бањалука  

Плажа "Абација" Бањалука  

Плажа "Зелени вир" Бањалука  

Базени бање Дворови Бијељина  

Спортско-туристички комплекс "Аква планет" Приједор  

"Острво на Сави" Градишка  

Купалиште на Сани Приједор  

Аква парк Фоча  

Отворени базен на Тјентишту  

Купалиште у Бреговима Требиње

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана