Плави језик хара у све више села

Агенције
Плави језик хара у све више села

Нови Град, Сребреница - Болест плави језик евидентирана је код оваца у четири домаћинства на подручју новоградске општине, потврдио је општински ветеринарски инспектор Бошко Вујиновић, а на појаву ове болести сумња се и у сребреничким селима.

Од двадесетак до сада угинулих животиња у Новом Граду, код пет грла је болест лабораторијски потврђена, док је код осталих то утврђено на основу клиничких симптома. Још око 50 животиња показује симптоме ове болести. На основу препорука Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у Новом Граду је формиран Локални центар за сузбијање болести плавог језика. 

У сребреничком селу Даљегошта посљедњих дана угинуло је више од десет оваца у неколико домаћинстава, а сточари сумњају да је узрок болест плави језик. Иако су обавијестили надлежне установе о овом угинућу, још нису добили информацију о каквом обољењу се ради.

- Прије 15 дана сам примијетио промјене на овцама, позвао сам нашег ветеринара из Скелана који је дао ињекције, али то није помогло. Послије је сребренички ветеринар рекао да се не ради о плавом језику, већ о неком вирусу и да неће потрајати. Овце ми умиру, имам још три болесне овце које су одвојене од стада - каже Хасан Бегановић.

Ветеринарски инспектор из Сребренице рекао је да ће послије анализа крви оваца бити познат узрок угинућа. Болест плави језик евидентирана је у неколико општина у РС, а Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС донијело је мјере за њено сузбијање.

Ветеринари наглашавају да се ова болест јавља најчешће код оваца, а може се пренијети на све домаће и дивље преживаре, али се не преноси на човјека. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана