Платформа на Уни сигурно мјесто за риболовце

Јана Кезић
Платформа на Уни сигурно мјесто за риболовце

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Особе са инвалидитетом које су љубитељи риболова коначно су добиле прилику да безбрижно пецају на Уни јер су вриједни чланови Спортско-риболовног друштва (СРД) “Клен” очистили обалу и направили платформу намијењену искључиво овим риболовцима на Шљункари, надомак Козарске Дубице.

 

Шљункара је удаљена седам километара од Козарске Дубице на путу према Градишци, а ријеч је о посебном ревиру од седам базена различитих величина који обилују сомом, штуком, шараном, амуром и толстолобиком.

Предсједник Управног одбора СРД “Клен” Душко Тубица рекао је да ријека Уна за све Дубичане представља дар од Бога.

- Одлучили смо да на Шљункари направимо приступно мјесто за лица са инвалидитетом, како би и они са колицима могли прићи скроз до воде и пецати. Планирамо још на неколико мјеста на Уни направити исти приступ - рекао је Тубица. Објаснио је да са свих страна стижу позитивне реакције, те да су рибари са инвалидитетом одушевљени и захвални.

- Неколико њих ми се јавило и кажу да тако нешто нису очекивали. Сада имају исте могућности као и остали чланови, да пецају на безбједном мјесту - рекао је Тубица.

Платформа је направљена на најбољем дијелу језера који је богат сомом и шараном, а идеја за платформу, како каже Тубица, родила се из жеље да се помогне члановима са инвалидитетом који немају адекватне услове за бављењем спортом.

- Уз помоћ дјеце која имају потешкоће у развоју и њихових родитеља очистили смо и Градску плажу. Хтјели смо да се дјеца друже и да изађу у природу, а уз све то да урадимо и нешто корисно - рекао је Тубица.

Додао је да им велики проблеме и главобоље задају рибокрадице, које пецају недозвољеним алатима, попут мрежа и динамита.

- Доњи дио Уне и Саве је богат рибом, па ту долазе рибокрадице са разних страна. Планирамо то сузбити те затражити помоћ од других друштава ради очувања рибљег фонда. Риба из Уне иде према свим ријекама и свима би требало да буде у циљу рјешавање овог проблема - рекао је Тубица.

Да би неко постао члан њиховог друштва, како каже, не треба некаква посебна обука, осим положеног риболовног испита и основног распознавања рибе. Испричао је да организују и школу рибарства за дјецу, те да међу члановима има и жена.

- Генерално немамо довољно чланова због константног одласка младих у иностранство. Козарска Дубица има све мање и мање становника па и риболоваца. Једном рибочувару је заиста тешко да сам обиђе 80 километара, а нисмо у могућности да плаћамо више рибочувара - рекао је Тубица.

Прваци

СРД “Клен” основано је још давне 1937. године.

- Ми смо најстарије и најтрофејније спортско друштво у општини. Били смо прваци Републике Српске, али и БиХ - рекао је Тубица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана