Плате општинара у Кнежеву срезане незаконито

Ведрана Кулага
Плате општинара у Кнежеву срезане незаконито

Бањалука, Кнежево - Плате општинара у Кнежеву смањене су незаконито, јер документа којима су регулисана њихова примања нису у складу са Уставом и законима РС.

Уставни суд РС утврдио је јуче да Правилник о платама службеника и других запослених у Административној служби Кнежева није у складу са Уставом и Законом о локалној самоуправи РС. Иста одлука донесена је и у случају Појединачног колективног уговора за запослене у Административној служби након разматрања. Судије су донијеле одлуку на основу захтјева за оцјену уставности који им је у априлу прошле године упутила Синдикална организација Административне службе општине Кнежево.

Уставни суд је утврдио да начелник Кнежева Боре Шкељић није био овлашћен за доношење Правилника о платама, а у закључивању колективног уговора није учествовао Синдикат, чија је репрезентативност била утврђена у то вријеме.

- Ти недостаци доводе у питање тај акт у цјелини, без обзира на његову садржину, због чега оспорени Појединачни колективни уговор у цијелости није у сагласности са Законом о раду, а тиме нити са Уставом РС - саопштено је из Уставног суда РС.

Предсједник Синдикалне организације Административне службе Кнежево Сузана Гојковић је нагласила да је задовољна одлуком Уставног суда.

- Показало се да Шкељићеви потези нису били у складу са законом. Одлука Уставног суда је очекивана, јер је од почетка било јасно да правилник није у складу са важећим законима и због тога смо и поднијели апелацију да бисмо заштитили права која нам по закону припадају - рекла је Гојковићева.

У апелацији је посебна пажња скренута на коефицијенте и цијену рада.

- Ништа није усклађено, тако да сам као начелник општинског одјељења имала мањи коефицијент од неких службеника - казала је она и додала да очекује да ће грешке коначно бити исправљене.

Шкељић је казао да није видио одлуку и образложење Уставног суда и да не може да је коментарише.

Правилник о платама општинских службеника и других запослених лица у Административној служби општине Кнежево крајем 2013. године био је под лупом Министарства управе и локалне самоуправе у Влади РС. Од тог министарства је затражен надзор над законитошћу Правилника, а утврђено је да је начелник општине доносећи Правилник прекршио Закон о локалној самоуправи, Општи колективни уговор и Посебни колективни уговор за запослене у области локалне самоуправе. Таквим поступањем је изашао из оквира својих овлашћења, која су утврђена Законом о локалној самоуправи.

Општинарима су смањене плате испод нивоа који гарантује колективни уговор, снижавањем цијене рада и коефицијената за обрачун плата. Осим тога укинути су и бонови за топли оброк, накнаде за превоз, регрес и зимница.

Начелници

Три од укупно четири одјељења у Административној служби Кнежева и даље воде вршиоци дужности начелника, док у једном није ни именован руководилац. О овом проблему ће бити ријечи на сједници Скупштине општине идуће седмице, а тачан датум засједања требало би да буде познат данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана