Пластеници за десет породица у Српцу

Д. Ј.
Пластеници за десет породица у Српцу

СРБАЦ - Десет породица слабијег имовног стања из Српца добиће пластенике површине 75 и 100 квадратних метара, чиме ће засновати властиту производњу поврћа и стећи већу материјалну сигурност.

Ово је резултат потписивања уговора између невладине организације “АСБ” БиХ и општине Србац за учешће у пројекту “Директна социо-економска помоћ изузетно угроженим породицама у локалним заједницама у БиХ за 2021. годину”, који суфинансира Министарство спољних послова Њемачке.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић рекао је да су пројектом обухваћене вишечлане породице и лица са инвалидитетом, самохране мајке и сличне категорије које су корисници Центра за социјални рад.

- Ово је прва додјела пластеника у овој години у којој нема финансијског учешћа корисника. Имају једину обавезу да у току године врате до 100 килограма поврћа Центру за социјални рад, који ће заједно са општином вршити дистрибуцију поврћа у школе, вртиће или неким лицима која су у стању социјалне потребе - казао је Михољчић.

Вриједност пластеника за десет србачких породица износи 30.000 КМ. Највећи дио средстава обезбиједиће се преко њемачког министарства, док ће општина Србац издвојити 8.000 КМ или 800 КМ по кориснику.

Менаџер пројекта Русмир Ханић рекао је да се пројекат спроводи у 16 локалних заједница у БиХ и трајаће до 31. децембра 2021. године.

- Циљ је да се помогне социјално угроженим лицима које одабере Центар за социјални рад по критеријумима Закона о социјалној заштити РС и једним дијелом критеријума који су везани за пројекат - казао је Ханић.

Добрила Вукић из Србац Села једна је од корисница пројекта. Нада се да ће пластеник помоћи њеној породици да производи поврће и за шире тржиште.

- Бавимо се пољопривредом, сијемо кукуруз и соју и производимо поврће за себе, али нисмо до сада имали пластеник. Кћерка је завршила средњу школу па ће мало помоћи, а ту су син који још иде у школу и супруг који је запослен. Планирамо сијати свашта помало и надамо се да ћемо успјети, а евентуалне вишкове ћемо продати и тако стећи додатну зараду - рекла је Вукићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана