Пластеници за 92 србачке породице

Дејан Јовичић
Пластеници за 92 србачке породице

СРБАЦ - Шансу да себи обезбиједе домаћу храну, а и пристојну зараду, добиле су 92 србачке породице кроз пројекат додјеле пластеника са системом за наводњавање, чија вриједност износи око 250.000 КМ.

Ријеч је о ИФАД пројекту “Развој конкурентности у руралном подручју - РЦДП”, који реализује општина Србац у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Стручни сарадник Јединице за координацију пољопривредних пројеката која дјелује при ресорном министарству Бојан Балабан рекао је да је постављање пластеника површине 100 квадратних метара почело и додао да су право учешћа на јавном позиву имале социјално и материјално угрожене особе, млади до 35 година старости и жене свих старосних доби.

- Омогућили смо да пластенике добију они који имају пољопривредно земљиште погодно за постављање пластеника и намјеравају да се баве пластеничком производњом, без обзира на то да ли имају регистровано пољопривредно газдинство. Путем ИФАД пројекта и ресорног министарства издвојено је 50 одсто средстава, а корисници и локална управа су обезбиједили преосталих 50 одсто - казао је Балабан.

Он је додао да је то један у низу пројеката који се реализује путем ИФАД-а у Српцу, јер је прошле године набављена механизације за Удружење пчелара, малинара и боровничара, суфинансирана набавка репроматеријала за произвођаче корнишона и соје, као и низ других пројеката.

Међу добитницима пластеника је и Рамајана Сарић (21) из Корова, мајка малољетног дјетета, која се до сада није бавила пластеничком производњом, а планира да узгаја парадајз, паприку и друге врсте поврћа.

- Живим у шесточланој породици која се бавила искључиво перадарством, а узгојем поврћа планирамо да обезбиједимо додатни извор прихода. Највећи дио производње биће намијењен за личну употребу, а вишкове ћемо продати. Ова подршка нам улива додатну сигурност јер влада неизвјесност због пандемије и нико не зна шта доноси сутра - рекла је Рамајана.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је ово само почетак развоја пластеничке производње у овој години јер је недавно потписан уговор са представницима Инвестиционо-развојне банке којим су планирана додатна улагања у ову област у износу од 76.000 КМ.

- Одобрена су нам бесповратна средства у износу од 53.196 КМ, а остатак ће обезбиједити корисници пројекта. Прошле године смо реализовали сличан пројекат са хуманитарном организацијом МАИД, када смо додијелили 20 пластеника са пратећом опремом, а очекујемо даљи наставак сарадње - казао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, за развој пољопривредне производње у Српцу, путем разних извора финансирања, у овој години ће бити издвојено близу пола милиона марака.

 Пољопривреда

На подручју општине Србац пољопривреда је основна привредна грана. Од укупне површине општине у износу од 45.251 хектар, на оранице, воћњаке, винограде, пашњаке и ливаде отпада 25.871 хектар или 57 одсто, по чему је Србац сврстан међу прве четири локалне заједнице у Републици Српској и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана