Планинска сребреничка села одсјечена, у дијеловиmа више општина прекинуто снабдијевање струјом

Срна
Планинска сребреничка села одсјечена, у дијеловиmа више општина прекинуто снабдијевање струјом

СРЕБРЕНИЦА - Сњежне падавине изазвале су проблеме у електроснабдијевању општине Сребреница, а због висине снијега од 40 до 50 центиметара у планинском крајевима ове локалне заједнице сви локални путеви су непроходни за саобраћај и села су одсјечена.

Висина снијега у урбаном дијелу Сребренице је 22 центиметра и градске падинске улице нису проходне за одвијање саобраћаја.

Због неочишћеног снијега отежано је и кретање пјешака градским улицама и тротоарима.

Регионални путеви су добро очишћени и саобраћај према Скеланима и Братунцу одвија се без тешкоћа.

Стручни сарадник за послове Цивилне заштите у овој локалној заједници Хасудин Мустафић рекао је Срни да нема угроженог становништва, те да електричари отклањају кварове на електромрежи које је снијег изазвао.

- Снабдијевање електричном енергијом урбаног дијела Сребренице и индустријске зоне у Поточарима већ је нормализовано, а снабдијевање становништва водом је уредно - појаснио је Мустафић.

Он је додао да су падавине јутрос престале и да радници и механизација локалног Комуналног предузећа "Полет" чисте градске улице, а двије фирме са којима су склопљени уговори за зимско одржавање локалних путева у овој општини укључиле су своју механизацију и раде на чишћењу локалних путева према утврђеним приоритетима.

Мустафић је изразио очекивање да ће, уколико се падавине не наставе, данас бити очишћени приоритетни локални путеви, а наредних дана путни правци до свих сребреничких насељених мјеста.

- Поједини дијелови општина Пале, Соколац и Рогатица остали су без струје због проблема које су изазвале сњежне падавине - рекао је Срни директор "Електродистрибуције" Пале Ацо Станишић.

Станишић је навео да су сњежне падавине у протекла 24 часа направиле велику штету на електро-мрежи, јер је снијег био изузетно мокар и тежак, што је преоптеретило и оштетило инсталације.

Он је навео да су све расположиве екипе "Електродистрибуције" на терену и да улажу максималне напоре да у што краћем року отклоне кварове да би се нормализовала испорука електричне енергије.

Ангажована је и испомоћ партнерских предузећа да би убрзали радове на отклањању кварова.

Према ријечима Станишића, од синоћ је без струје и подручје Јахорине, осим дијела око Пољица, гдје је омогућена испорука електричне енергије из резервног напајања, чиме је омогућен и рад ски-лифта "Сидро".

- Уколико не буде додатних непредвиђених околности, очекује се да у току дана буде нормализована испорука електричне енергије на цијелом подручју које струјом снабдијева "Електродистрибуција" Пале" - рекао је Станишић.

У Рогатици петнаестак села са платоа Борика и мјесто Жепа у Рогатици због сњежних падавина немају струју због квара на далеководу. Струје немају мјештани Козића, Шаторовоћа, Закома, Гучева и других села и заселака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана