Планинарско друштво Гласинац: Са похода на поход

Срна
Планинарско друштво Гласинац: Са похода на поход

Соколац - Планинарско друштво "Гласинац" Соколац једно је од најуспјешнијих у Републици Српској, што потврђују признања и награде на такмичењима у планинарској оријентацији.

У посљедњих неколико година реализовали су неколико пројеката, у сарадњи са Одјељењем за локални развој општине Соколац, Планинарским савезом Српске и невладиним организацијама из свих крајева БиХ.


"Након недавног излета на Црвене стијене са младима из Сарајева и са Сокоца, у оквиру пројекта жМировни одмор у природиж Одјељења за локални развој општине Соколац, организовали смо и други прољећни поход на Романију", истиче секретар Планинарског друштва "Гласинац" Вера Мијатовић.

Гости су им били планинари са Пала, Источног Сарајева, Добоја, Брчког, Бијељине, Вишеграда, Рогатице и Хан Пијеска.

"Договорили смо да, по други пут од почетка прољећа, дружењем у природи поздравимо долазак најљепшег годишњег доба на планинске врлети Романије.

Ова планина је за нас, али и за планинаре из других крајева Српске, посебан изазов. Не толико због висине кота, него по љепоти окружења, погледу који се пружа са њених врхова, по свјежем ваздуху пуном озона и специфичном мирису црногоричне шуме", појашњава Мијатовићева.

Она је, како кажу соколачки планинари, један од оснивача овог друштва и заједно са предсједником Планинарског друштва "Гласинац" Борисом Вуковићем, руководиоцем такмичења за планинарску оријентацију Жељком Делићем и активистима Мирославом Дивчићем и Велимиром Нинковићем, брине се о свим активностима ове мале планинарске заједнице.

Соколачки планинари са својим пријатељима из осам поменутих друштава "поздравили су прољеће" другог априлског викенда још једним походом на највиши врх планине Романије - Велики Лупоглав /1.652 метра/.

Кренули су од планинарског дома на локалитету Надроманија стазом дугом 13 километара до врха Велики Лупоглав. Претходно су чланови друштва уредили стазу и поставили путоказе.

Маршрута обухвата најзанимљивије предјеле Романије и води преко Орлове стијене, Гавранке, Крачипоља, Видиковца, Сремошника до Хотичког поља.

"Учесници овог похода били су одушевљени призором који пружа поглед са највишег врха Романије према Јахорини, Трескавици, Бјелашници, Прењу, Озрену, Враници и котлини у којој се простире насеље Мокро.

За наше госте из топлијих крајева посебно изненађење био је снијег у осојима на стази према Великом Лупоглаву", прича Мијатовићева за Срну.

Соколачки планинари су у протекла три мјесеца посјетили водопад Ракитнице, били на манифестацији "Поздрав прољећу" на Козари, учествовали на походу до Старог Брода на Дрини, посвећеном обиљежавању 75 година од страдања Срба у Другом свјетском рату и походу на Пјеновац.

Организовали су и излете са пријатељима из других друштава на брдо Копито, коту Шехбески град код Сокоца и на локалитету Зиличина-Коштица код Рогатице.

Члан овог друштва Перо Мијатовић са скоро свих планинарских трка, од Требиња, Сомбора, до маратона у Ротердаму, доноси медаље.

Дуг је списак младих соколачких планинара који доносе похвале са низа такмичења у планинарској оријентацији, похвалили су се у Планинарском друштву "Гласинац".

"Након васкршњих празника учествујемо и прољећној акцији чишћења града и организујемо излет на Пуховац.

Пред нама је излет на подручје Каљине и обилазак познате Гирске пећине, једног од три заштићена споменика природе на подручју општине Соколац", најављује Мијатовићева.

Он истиче да слиједи учешће на Ђурђевданском уранку на Романији код Новакове пећине и излет у Овчарско-кабларску клисуру, те освајање Каблара.

Планинарско друштво "Гласинац" Соколац основано је 2009. године. Друштво стално добија нове чланове.

Чланови друштва учествовали су на предавањима у оквиру пројекта "Вија динарика" /Виа Динарица/ и захваљујући томе обезбиједили средства за изградњу планинарске колибе на локалитету Надроманија, из које полазе и у коју долазе са свих похода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана