Планинарку носили низ врлети Орјена

Ратомир Мијановић
Планинарку носили низ врлети Орјена

Требиње - Планинарка Ивана Табаковић из Билеће, члан Планинарског друштва "Вучји зуб" из Требиња, коју су спасиоци након више часова борбе са снијегом, вјетром и ледом успјели да извуку из понора планине Орјен, налази се ван животне опасности.

Ово је потврдио доктор Милован Сандић, начелник Одјељења хирургије у Општој болници Мељине, у којој је Табаковићева хоспитализована.

- Повријеђена дјевојка није у критичном стању, свјесна је и комуникативна - рекао је Сандић додајући да прве претраге показују да је Ивана витално стабилна.

Према његовим ријечима, дијагностика је у току, док су ултразвук абдомена и грудног коша показали да нема унутрашњег крварења.

- Жали се на хладноћу, угруваност, главобољу, болове у мишићама, зглобовима, што није ни чудо, с обзиром на то у каквим условима је провела дан и ноћ - напоменуо је.

Вођа планинарске експедиције "Вучјег зуба" Игор Шкрео је испричао да је Табаковићева клизала низ стрмину читавих 200 метара.

- Имао сам уже и успио сам да се спустим први до ње. Била је у несвијести, видио сам да јој је нос поломљен и подливе на лицу. Помислио сам на најгоре. Срећом, ускоро је продисала - каже Шкрео који је први стигао до унесрећене.

Планинари "Вучјег зуба" нису могли ни слутити да ће се један уобичајен зимски излет на Орјен претворити у нежељену авантуру и борбу за спасавање. Тим  прије што су их, како истиче Шкеро, пратили идеални услови за успон и што на зацртаној траси има само једно ризично мјесто, које су рутински прешли до врха, гдје их је чекао заслужени одмор и фотографисање. До несреће је дошло при повратку, и то на мјесту потпуно безазленом за искусне планинаре.

- Нисам најбоље видио јер сам предводио колону, али се Ивана вјероватно спотакла, а затим је проклизала низ падину - казао је он.

Додао је да је право чудо што Ивана осим фрактуре носа није имала друге ломове, с обзиром на то да је, како каже, приликом котрљања низ стрмину на једном мјесту пала са литице високе чак пет метара.

За Шкером су се, каже, спустили и Озренко Судар, Данко Карић и Дарко Шпец. Прегледали су је, опрезно пребацили на подметаче и прекрили јакнама и фолијама да би је заштитили од хладноће.

- Најтежа је била хладноћа и јак вјетар. Гријали смо је нашим тијелима, чекајући да стигну спасиоци из Херцег Новог. Стално смо разговарали са њом да не би заспала, јер би то било заиста опасно  - каже Шкеро, додајући да су остали чланови експедиције на срећу прошли само са малим промрзлинама.

Али ту није био крај изазовима.

- Околности су биле такве да смо спасиоце чекали седам часова. Али сам сигуран да су момци дали 100 одсто снаге да стигну до нас што прије. Касније сам сазнао да хеликоптери нису могли да се подигну због јаког вјетра, па се морало приступити ручном извлачењу - појашњава он.

И спуштање повријеђене планинарке на носилима низ врлети Орјена трајало је сатима, јер су морали то да учине уз помоћ ужади све док нису стигли до најближе стазе и гдје их је чекала прва помоћ.

Чланови "Вучјег зуба" показали су да их ни температура од минус 15 степени Целзијуса, те бура која је дувала брзином до 80 километара на час и снијег не могу спријечити да даноноћно пружају помоћ. Сигурно је да ће им на овој пожртвованости, као и спасиоцима, Табаковићева бити вјечно захвална. Ова дјевојка је доказ да планина понекад може да изненади и најискусније планинаре, јер је ријеч о првој Херцеговки која је освојила највиши врх Аустрије - Грослокнер (3.798 метара).

Акција

Планинарско друштво "Вучји зуб" затражило је у недјељу око 15 часова помоћ за спасавање планинарке, која је са стијена пала у провалију Орјена.

У акцији спасавања учествовале су Служба заштите Херцег Нови, чланови планинарских друштава "Субра" и "Вучји зуб", као и ватрогасци из Требиња и Херцег Новог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана