Планинари из Фоче умјесто Митикаса, освојен шест метара нижи Сколио

Срна
Планинари из Фоче умјесто Митикаса, освојен шест метара нижи Сколио

Фоча - Планинари из Фоче освојили су данас врх Сколио на 2.912 метара надмоске висине на планини Олимп у Грчкој, а због временских неприлика и великог ризика пењања по клизавим стијенама одустали су од освајања шест метара вишег Митикаса, највишег врха ове планине и другог по висини на Балкану.

Успон на Олимп трајао је два дана. Мада је планина древних грчких богова данима прекривена тмурним облацима, планинари из Фоче јуче су изашли до планинарског дома на 2.100 метара надморске висине.


Предсједник фочанског Планинарског друштва "Зеленгора" Карло Шимовић рекао је Срни да су под свјетлима чеоних лампи, кроз густу маглу и ледени вјетар, у свитање изашли на врх Скала висок 2.866 метара надморске висине, са којег се прелази на највиши врх Олимпа - Митикас од 2.918 метара надморске висине.

"Прве десетине метара су потврдиле бојазан да би посљедњи метри пењања на Митикас, по клизавој стијени и уз вјетар који је ледио крв, био непотребан и превелики ризик, тим више што пријетећи облаци нису показивали намјеру да отворе небо и поглед. У таквим околностима је донесена и од учесника акције прихваћена одлука да се изађе на шест метара нижи и нешто мало даљи врх Сколио на 2.912 метара изнад мора", рекао је Шимовић.

Он је навео да излазак на овај врх, уз вјетар и облаке, ипак није представљао велики ризик и изведен је без икаквих проблема. "Иако ускраћени за лијеп поглед, безбједно смо се вратили у мјесташце Лептокарију, у подножје Олимпа и настављамо са даљим планираним активностима", додао је Шимовић.

Група од 19 планинара, од којих 17 из Фоче и по један из Источног Сарајева и Кантона Сарајево, акцију освајања највећих врхова Балкана почели су за викенд, када су освојили врх Вихрен на планини Пирин у Бугарској, трећи по висини на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана