Пјесник Марко Миловановић нови предсједник СПКД "Просвјета" из Сребренице

Срна
Пјесник Марко Миловановић нови предсједник СПКД "Просвјета" из Сребренице

СРЕБРЕНИЦА - Вишеструко награђивани пјесник, активиста и секретар Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" из Сребренице Марко Миловановић данас је изабран за предсједника овог друштва.

До сада је на том мјесту био Драги Јовановић, а ту дужност је обављао од обнављања рада друштва 2017. године.

На данашњој извјештајно-изборној скупштини друштва повећан је број чланова Општинског одбора са девет на 11, за секретара је изабран Дејан Коловић, а изабран је и нови Надзорни одбор.

Рад "Просвјете" у претходне четири године оцијењен је успјешним упркос тешкоћама изазваним појавом вируса корона што је омело и прекинуло неке активности и програме које су вођене и припремане.

Извјештај о раду за четворогодишњи мандатни период једногласно је усвојен као и остале одлуке.

Истакнут је посебан допринос у раду друштва његових млађих чланова који су носиоци свих активности, те да је остварен континуитет у раду што се сматра посебном вриједношћу у овом периоду.

Као најзначајнији резултати рада "Просвјете" у претходне четири године оцијењени су регистрација културно-просвјетног и научног часописа "Сребрни вијенац" и осмишљавање покретање и заживљавање културно-просвјетне манифестације "Стопама Луке Милованова Георгијевића", у оквиру које се расписују пјеснички, прозни, новинарски и ђачки литерарни конкурси и додјељују награде ауторима најбољих радова.

За ове конкурсе влада значајно интересовање аутора са српског говорног подручја који пишу ћирилицом, коју "Просвјета" посебно његује.

Такође, наглашено је да је у претходном мандатном периоду сребреничка "Просвјета" приредила 10 књига, часописа и годишњака.

У оквиру ове манифестације, као и у "Сребрном вијенцу", подсјећа се на рад "Просвјете" од њеног оснивања и на њене програмске циљеве и солидарност, на значајне културне ствараоце и просвјетне лучоноше овог краја и њихова дјела, као и на друге ствараоце, а простор се посвећује и младим ствараоцима и њиховој афирмацији.

На данашњој Скупштини донесене су одлуке о покретању иницијатива за куповину објекта за рад "Просвјете", обнављању у рату порушеног споменика и подизању бисте знаменитом просвјетном и културном прегаоцу из овог мјеста Живану Јовановићу, те формирању тима за обраду његовог рукописа за сребреничку монографију који се налази код његових сродника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана