Пјесма о минама донијела једино признање

Сретен Митровић
Пјесма о минама донијела једино признање

РОГАТИЦА - Да није било учешћа ученика првог разреда Гимназије Ивана Соколовића на конкурсу Црвеног крста РС за писање литерарних радова средњошколаца у Српској, странице љетописа Средњошколског центра “27. јануар” у Рогатици намијењене успјесима у ваннаставним активностима ове године остале би празне због пандемије вируса корона.

Иван, који је из рогатичке Основне школе “Свети Сава” дошао са одличним успјехом, поред тога што је цијело прво полугодиште као и други ученици провео уз наставу са скраћеним часовима или онлајн, није заборавио да пише пјесме.

- Уз подршку професорице српског језика Смиљке Батинић, која води литерарну секцију, написао сам пригодну пјесмицу на тему “Мине су скривена опасност у нашој природи” и под мотом “важно је учествовати” послао је организатору конкурса, Црвеном крсту Републике Српске - прича Иван.

На његово и задовољство професорице Батинић, у веома јакој конкуренцији његова пјесма прво је ушла у најужи избор, а затим и проглашена најбољим саставом.

- Мотив за писање радова на тему о минама носим још са предавања из основне школе, а о опасностима које представљају слушао сам и од старијих суграђана и учесника посљедњег рата - каже Иван истичући да ће му ово признање бити додатни мотив да настави са литерарним радом, посебно на пољу поезије којој све више поклања пажње. Пјесма о минама, нада се, само је почетак његовог пјесничког исказивања.

Задовољство због награде дијели и директорица Средњошколског центра, у оквиру кога је и Гимназија општег смјера, Жаклина Лелек која каже да је признањима Ивану и професорици Батинић заокружена трогодишња доминација рогатичких ђака на тему мина на конкурсима у Српској.

- Побједник на ову тему 2018. била је Марија Михајловић, 2019. Миљана Нерић и ево, ове, 2020. године, наш вриједни Иван Соколовић. Његова награда и дипломе уз захвалницу професорици Батинић су “уникат” за 2020. годину. Пандемија вируса корона и специфични услови одвијања наставе разлог су да ове године нисмо учествовали на другим ваннаставним такмичењима са којих смо ранијих година пунили наше витрине - додала је Лелекова.

Мине

Свима је јасно шта свијету учинише, и какав злочин мине починише.

Прецизно, с циљем, без срца и душе, пјешаке убијају, а тенкове руше.

Војни предмети тијела металнога, направљени руком зла ужаснога.

У природи нашој превише их има, зато мина може да нашкоди свима.

Испод листа, испод траве, па чак и у води, она је скривена и пријети слободи.

Различитог облика и на свашта личе, али су, у ствари, скривене убице.

* Стихови награђене пјесме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана