Пјесма и вино за почетак године

Цвија Мркоњић и дописници
Пјесма и вино за почетак године

Бањалука - Велики број становника Српске дочекао је Православну нову годину у кафићима и клубовима, а весело је било и у градовима гдје је дочек организован на отвореном уз локалне музичаре, кувано вино и ватромет.

Бањалучани су у ново љето ушли уживајући у богатом културно-умјетничком програму који су на платоу испред Банског двора уприличили Градски тамбурашки оркестар, Велики народни оркестар и фолклорни ансамбл "Веселин Маслеша".

Приједорчани су славили код куће или у кафићима, а дочек на отвореном изостао је и ове године. Осим у угоститељским објектима и кућама, Добојлије су уз музику и пјесму Нову годину дочекивале и на градском тргу. Секретар Скупштине града Добоја Милош Букејловић пожелио је суграђанима много среће, здравља и успјеха.

На Градском тргу у Бијељини није било организованог славља, али се славило у угоститељским објектима, док су становници Источног Сарајева вече провели у кафићима и топлој кућној атмосфери. Врхунски новогодишњи амбијент био је уприличен у хотелима и кафићима на Јахорини.

Гужва је владала у Спортској дворани "Милош Мрдић", гдје су уз пјеваче "Гранда" славили Требињци, а у поноћ им је честитку упутио градоначелник Славко Вучуревић. На платоу испред Споменика српским браниоцима Брчког славило је око 2.000 грађана, које су забављали "Акапулко бенд", трубачки оркестар Дејана Јевђића и бенд "Аритмија".

Новограђани су се окупили на Тргу Младена Ољаче, гдје су се за добар провод побринули локални музичари и крајишке групе, а прославу су зачинили кувано вино и ватромет. Дервенћани су уз ватромет, кувано вино и пецива славили на Тргу православља, а начелник Милорад Симић је поводом доброг одзива грађана поручио да се на тај начин брани РС. Шамачки трг био је препун посјетилаца, који су до ситних сати славили уз "Вирус бенд", кувано вино и ватромет.

- Становницима од срца честитам и упућујем најљепше жеље. Хоћемо да ово буде још боља година од оних које су иза нас - поручио је начелник Шамца Саво Минић.

Стотине Вишеграђана је славило уз наступ фолклориста и трубача. Улазак у Нову 2016. годину по јулијанском календару прослављен је и Котор Варошу, Петрову, Братунцу, Сребреници и другим општинама широм Српске.

Молебан

У храмовима су у поноћ служени молебани за срећну и благословену Нову годину, а присуствовао им је велики број грађана. У портама храмова у већини локалних заједница служени су кувано вино и чај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана