Пјешчане пирамиде код Фочеодсјече не од свијета

Радмила Ђевић
Пјешчане пирамиде код Фочеодсјече не од свијета

Фоча - До пјешчаних пирамида, једне од атракција надомак Фоче, и ове туристичке сезоне водиће неуређен пут, али је за разлику од претходних година, постављена сигнализација, што ће колико-толико помоћи туристима да дођу до овог природног феномена.

Пирамиде се налазе само девет километара од града у мјесту Прини До поред старог пута према Миљевини. Упркос томе што се ради о чуду природе, оне су готово непознате туристима, због чега у Фочи желе да их приближе посјетиоцима. Прошлог љета туристи их због непостојања сигнализације нису могли ни пронаћи, а због лошег пута прилаз је био готово немогућ. Та слика овог љета биће донекле промијењена, јер је пред текућу туристичку сезону постављена нова сигнализација. То је, према ријечима директора Туристичке организације Љепосаве Ђајић, омогућио прекогранични пројекат који је Фоча реализовала са црногорским Плужинама.

- Постављена је информативна табла на којој се на српском и енглеском језику налазе основни подаци о пирамидама. Захваљујући томе посјетиоци ће имати путоказ и адекватне информације - рекла је Ђајићева.

У Туристичкој организацији немају прецизне податке колико је људи обишло пирамиде, али истичу да је све више заинтересованих и домаћих и страних туриста који долазе да се диве овом феномену.

- Имамо информације од мјештана да су веома посјећене, а често нас позивају и туристи, а и на сајмовима се људи интересују како да дођу до њих - каже Ђајићева.

Осим што су недовољно истражене, пјешчане пирамиде су туристички неискоришћене и недовољно промовисане. Како би се то промијенило, Туристичка организација ће покушати да кроз пројекте, које је кандидовала, уреди бициклистичку стазу од Фоче до пјешчаних пирамида.

- Завршетком тог пројекта приступили бисмо агресивнијој промоцији пирамида - рекла је Ђајићева.

У општини Фоча кажу да немају новца за уређење пута до пирамида. Свјесни да без инфраструктуре нема ни туризма кажу да ће у наредном периоду покушати да обезбиједе новац кроз пројекте које ће кандидовати код ресорних министарстава РС и БиХ.

Уз бољу путну комуникацију и промоцију пјешчане пирамиде имају шансу да буду пандан чувеној Ђавољој вароши у Србији. То би био и магнет за туристе којима би Фоча била много чешћи избор него сада.

Пирамиде расту

Стручњаци објашњавају да су у дугогодишњем процесу ерозије тла пјешчане пирамиде настајале као посљедица агресивне спреге мразева, врућина, кише и јаких вјетрова. Избраздани пјешчани стубови се уздижу из широких темеља и сужавају према врху и представљају изванредну геоморфолошку ријеткост на овим просторима. Процес ерозије траје и данас, тако да оне не нестају, него и даље расту. Према писању путописца и географа Драгутина Дерока, постоји теза да су ове пирамиде старе више од 200 година.

 

Занимљивости о фочанским пирамидама

- Снимани дијелови филмова "Винету" и "Капетан Леши"

- Путописци сматрају да су љепше од пирамида у Колораду

- Ерозијом тла не нестају, већ и даље расту

- Аустроугарска промијенила трасу пута да би их сачувала

- Мјештани вјеровали да их чувају од бујица, земљотреса, града, суше и других непогода

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана