Пјешачили 10 часова “Стазом здравља”

Срна
Пјешачили 10 часова “Стазом здравља”

БРАТУНАЦ - У Братунцу је данас одржан пјешачко-планинарски поход од насеља Реповац преко Скарадовице до Рајске плаже на Дрини на којем су учесници 10 часова пјешачили 22 километра “Стазом здравља”.

Учесници, њих 16, одмарали су на неколико видиковаца са живописним погледом на долину Дрине, а успут су брали гљиве и малине.

Пјешачење овом стазом је прилика за провјеру здравља и издржљивости учесника уз одржавање дистанце, у здравом природном амбијенту.

Једна од учесница пјешачења Весна Ерић изјавила је да је ово изванредна стаза за одржавање кондиције, дружење и уживање у природи.

Она истиче да поред стазе има разног воћа и других плодова природе за љубитеље гљива, љекобиља, али и кадрова за фоторепортере и сниматеље.

Стазу су уредили и обиљежили чланови братуначког Планинарског друштва “Кик”, Брдско-бициклистичког клуба, те удружења жена “Природа” и “Маја”.

На гастро-фесту, организованом овим поводом, представљена су традиционална јела из Подриња на излетишту “Рајска плажа” поред Дрине.

Жељана Пјевалица, предсједник Удружења жена “Природа” из Братунца, један од организатора манифестације, рекла је да је стаза уређена у оквиру пројекта “Промоција и развој сеоског туризма у општини Братунац”.

Она је навела да стаза располаже са више видиковаца са којих се виде лијепи предјели у долини Дрине богати флором и фауном, а пројекат је финансирала ЕУ.

Нада Марковић, предсједник Удружења жена “Маја” из Кравице, рекла је да је да се ова манифестација организује ради промоције нових туристичких производа, а то су могућности авантуристичког туризма и богате понуде различитих јела на подручју ове општине.

“Пјешачење и гастро-фест су први туристички производ ове врсте у братуначкој општини и циљ нам је да ово постане традиционална манифестација”, рекла је Марковићева.

Она је најавила да планирају да на “Рајској плажи” подигну “кућу здравља” у којој ће бити понуђени прехрамбени и други производи од житарица, поврћа и воћа и других плодова са овог подручја, сувенири и други занатски производи.

Због мјера заштите од вируса корона број учесника је сведен на минимум иако је владало велико интересовање за ово пјешачење, а за све су биле обезбијеђене маске и средства за дезинфекцију.

Циљ организатора је био да промовишу туристичке потенцијале Братунца и обухвате више садржаја у туристичку понуду којој посебну драж и димензију даје ријека Дрина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана